Vad har Ingemar Stenmark, Anja Pärsson, Pernilla Wiberg och de andra svenska alpinåkarna gemensamt? Ett svar på frågan skulle kunna vara Olle Rimfors. Mannen som vigde sitt liv åt utförsåkningen. För svensk utförsåkning hade kanske inte varit vad den blev utan denne pionjär som redan på 20-talet vurmade för utförsåkningen tillsammans med några eldsjälar.
Och i boken Olle Rimfors skidfärd - en resa genom utförsåkningens historia tecknar barnbarnsbarnet Fabian Rimfors sin gammelmorfar Olle Rimfors liv, med hjälp av ljudupptagningar som Rune Sundmark från Luleå gjort under 70-talet då han var redaktör för Alpin Skidsport. Det är dessa som utgör den röda tråden i boken och sedan har Fabian Rimfors byggt ut med historiskt material och skapat en kronologisk berättelse utifrån de 16 rullband som Sundmarks möte med Olle Rimfors gav.

Olle Rimfors började med skidåkningen redan i barnsben och höll på med längdskidor upp till vuxen ålder. Då var det inte frågan om preparerade spår och på lätta skidor. Tävlingarna gick i stället över 10 mil i ospårad terräng - något som vore en syn i dessa OS-tider.
Å andra sidan hade de prövande tävlingarna sitt pris. Olle Rimfors var oförståndig och gav sig ut med feber i kroppen och fick sig en knäpp på hjärtat. Doktorn tyckte att Rimfors borde ta det lugnt med skidåkningen.
Men av en slump fick Rimfors se den tyska filmen Skidlöpningens under och blev hänförd av vad han såg - skidlöpare som gjorde fantastiska konster på sin färd utför alpernas sluttningar. Och att åka utför krävde ju inte samma fysik som att åka på längden i ospårad terräng.
Rimfors hade hittat lösningen på läkarens förmaningar och blev närmast besatt av sin nya sport.

Tillsammans med några vänner kom han att utforska utförsåkningens tekniker och bli dess främste förespråkare. De åkte till alperna för att lära sig mer och Rimfors kom att lägga grunden till de första svenska landslagen i slalom och störtlopp. Han förde svensk skidåkning framåt från 20-talet och han blev så småningom sportchef i Sälen, Storlien, Hemavan och Riksgränsen. Och på ålderns höst fortsatte han nyfiket att fundera över skidåkningens utveckling.
Med hjälp av Rune Sundmarks inspelningar har Fabian Rimfors gjort ett levande dokument över utförsåkningens historia och Olle Rimfors. Bildmaterialet är väldigt rikt och fint. Här finns gott om bilder från utförsåkningens tidiga år i Sverige och från Rimfors karriär. Det går ju liksom hand i hand och boken ger också en fin inblick i hur svensk utförsåkning formades under pionjärsåren och hur den kom att bli något av en folksport i Sverige.

Fotnot: För den som är intresserad av mer material finns en omfattande webbsida: www.ollerimfors.se