Sju tavlor ska ställas ut i Kiruna stadshus. På lördag är det vernissage.
- Bilderna handlar om vikten att ta sig rätt, att få drömma sig bort och våga drömma om något större, säger Magnus Svensson.
Han är 32 år, uppvuxen och numera verksam konstnär i Luleå. Han gick ut konsthögskolan i Umeå 2008.
Sista året på konsthögskolan började hans tankar på en expedition rejält ta fart. Han kände att behovet av att förflytta sig från en bestämd plats till en annan lika bestämd plats blev allt större.
Av bilderna går det inte att utläsa vilket målet är och det är inte heller syftet. Var och en har ett eget mål här i livet. Magnus Svensson bär på en egen dröm.
- Inom två år ska jag hamna på Påskön. Det har jag drömt om sedan jag var liten.
Han använder sig av oljefärger på träfiberskivor. Bilderna utgår alltid från en skiss, en ritning av en plats han planerar att upptäcka. Det blir mycket vita färger.
- Att göra det enkla är alltid det svåra, det gäller väl det mesta här i livet. Att göra bilder är det svåraste jag vet, säger Magnus Svensson och fortsätter:
- Man ska inte ta sig själv på för stort allvar, man måste kunna skratta åt sina egna tillkortakommanden. Ju mer jag avromantiserar min roll som konstnär, ju bättre bilder gör jag.
Förut målade han mycket djur, men numera försöker han undvika det.
- Det ska inte vara en bild av något, det ska vara en bild. Men det är ganska svårt och jag hamnar ofta i en naturromantik som jag försöker ta mig ifrån.

I ateljén är han som mest ordentlig, ja nästan som en matematiker. Sträng och tydlig.
- Konst överlag, tycker jag, ska vara så privat att det inte blir privat. Jag har ett komplicerat förhållande till det jag gör. Ibland kan jag titta på mina bilder och undra vem som har gjort dem, säger Magnus Svensson.
Utställningen, som är en del av Spets 2010, arrangeras av Koncentrat på uppdrag av Konstmuseet i norr som ägs och finansieras av Kiruna kommun och Norrbottens läns landsting.
- Magnus Svensson är en jättespännande konstnär som nyligen har återvänt till Norrbotten. Han har ett intressant och avskalat bildspråk, säger Victoria Andersson från Koncentrat.
På vernissagen ska poeten Linus Gårdfeldt läsa upp några av sina dikter ur samlingen Men golvet har ingen mun. Han debuterade 2009 och är bosatt i Göteborg.
Utställningen i Kiruna stadshus pågår från den 8 till 27 maj 2010.