"Skaparen vet allt. Det skulle kunna vara rubrik över många människors liv i Tornedalen. De bar på en total öppenhet i varsamma rörelser. De liksom inväntade en närvaro som fanns omkring dem.Den heliga sansade närvaron landade inom dem", så inleds andra boken om Matilda, "Matildas liv- efter alla födslar", skriven av Tyra Helena Lindström.

Innan andra boken som släpptes i går, har hunnit landa i händerna på sina läsare har den tredje boken om Matildas familj börjat ta form i författarens medvetande.

- Matilda är en bra förebild för många yngre som kan läsa och sedan tänka "kunde hon, så kan jag", säger Tyra Helena Lindström.

Hon står vid Matildas grav i Övertorneå och berättar om vilken säregen person Matilda var.

- Hon väntade barn 24 gånger, hon födde 16 barn och sex fick uppleva vuxenålder. Under 28 år var hon aldrig tom under ett helt år. Det var så på den tiden, de tog emot allt av Guds hand. Gud tar liv och Gud ger liv. Hon tillhörde de 30 procent som blir gravida trots att de ammar.

Matilda Mukkavaara levde mellan åren 1863 till 1954. Hon levde i byn Muukkavaara i Övertorneå kommun och gården finns ännu kvar inom släkten.

Tyra Helena Lindström växte upp med berättelserna om Matilda och i vuxen ålder bestämde hon sig för att ta reda på sanningen. Det blev en intensiv resa genom ett personöde som bara växte sig starkare. Till sin hjälp har hon berättelser av Matildas dotter Kajsa Nyberg och kyrkoböcker.

Matildas liv kantades av graviditeter, missfall, födslar och som för alla föräldrar om omvårdnad och oro över sina små. Endast sex av de barn som fick liv i hennes kropp fick uppleva vuxenålder, en sorg svår att bära men som enligt Tyra Helena Lindströms efterforskningar även gav henne styrka och som hon uttrycker det i boken "viljan drar halva lasset".

- Hon var levnadsglad och beklagade sig aldrig. Hon hedrades för att hon fött så många barn. Hon var en stark överlevare, hon dog inte av alla sina sorger.

I den andra boken får läsaren följa Matilda från sista barnets födelse då Matilda var 48 år gammal, till hennes gravsättning. I boken finns fotografier inte minst från gravsättningen där Tyra Helena Lindströms far syns sjunga vid graven.

På omslaget finns en bild av Matilda ståendes vid sidan av sin man Johan.

- De hade en god relation, bilden säger så mycket.

I boken möter läsaren också Matildas barn.

Sonen Abraham som fick hjärtat krossat när kärestan Beda skickades bort till USA av sin far. Han fann dock kärleken igen i pigan Naimi. Berättelsen om dottern Hanna finns också med.

Hon fick arbete som piga hos länsman Ström inne i Övertorneå. Under den tiden blev hon gravid och vem fadern till barnet var, avslöjade hon aldrig.

Mitt bland all tragik finns också ett starkt hopp och en stark tilltro till livet.

- Det är starka livsöden, förtröstansfulla. Matilda gör mig oerhört berörd, för mig är det viktigt att även kvinnohistorian skildras, säger Tyra Helena Lindström.