Efter att under några års tid haft glädjen att få njuta av Arctic Lights härliga flickkörssång på konserter så har det äntligen blivit dags för Susanna Lindmark att fästa sina tonsättningar på papper. Flera live-favoriter både från hennes och andras pennor dirigerar hon här med samma styrka och finess som gjort körens konserter så njutbara. Visserligen förloras ett element - det visuella som är en så stor del av körens konserter. Men det gör i ärlighetens namn ingenting.

Att bara blunda och drömma sig bort till Jag har ett hav, Vid Torneträsk, Ensmärken och skivans titelmelodi Song of Hope duger fint. Medmusikanterna Sigurd Löf sopransaxofon, Johan Englund slagverk och Mattias Sandlund bidrar med stabilt stöd på några av skivan spår.

Ljudbilden från inspelningen i Studio Acusticum är kristallklar och särskilt acapellainspelningarna såsom Ack Ack imponerar. Det finns skivor som bara är. Skivor man kan sätta på och lyssna på när som helst oavsett sinnesstämning och tidpunkt. Detta är definitivt en sådan skiva. Det finns en innerboende kraft och styrka i framförandena som nästan går att ta på och den berör på flera plan. Att detta är musik från Norrbotten hörs tydligt.

Artikelbild

När höstmörkret börjar krypa sig på är Arctic Light:s debutskiva en given följeslagare i cd-spelaren. Klockrena körklanger som knappast kan låta bättre än så här. Sussarna Lindmark och hennes unga chorister lyckas verkligen till etthundra procent på denna magnifika skiva. Folklig körkonst som många människor borde ta sig tid att upptäcka. Det är både Arctic light och dem värda.