Den här krönikan skriver jag i en taxi. Den sitter fast på Manhattan i rusningstrafik och ösregn. Jag har datorn i knäet och Mattias Alkbergs kommande skriva "Anarkist" i hörlurarna. I duetten och Norrbottensskildringen "Född fel" sjunger Magnus Ekelund:

Enkel biljett på bussen

för tågen stannar inte längre här

En dröm om liv vid kusten

inlandsluften kan jag inte andas mer

Man skulle kunna tro att jag flyger till New York för att komma undan livet i Norrbotten. Så är det inte. Jag är en så pass simpel själ att jag vill ha allt på samma gång. Hemmakänslan i Luleå, jobbmöjligheterna i Stockholm och äventyret på andra sidan Atlanten.

Jag kan gå omkring i Luleå och räkna dagarna till nästa resa. Jag kan spendera dagar i New York och längta hem. Precis som jag kan snubbla över lyckan och sorgen i vilken stad som helst.

Det handlar inte om rastlöshet. Det handlar om att världen är stor. Jag måste leva i den.

Sällan är jag så svensk som när jag befinner mig utomlands. En orgie i modemagasin förvandlas snabbt till en bekräftelse av svenska framgångar. I modereportagen ser tjejerna ut som Robyn. Här och där tipsas om Efva Attlings smycken. Hon öppnade nyss en butik i trendiga Meatpacking District på Manhattan.

InStyle utser Alexander Skarsgård till månadens "Man of Style". Han älskar svenska klädmärken som Acne, Whyred, Fifth Avenue Shoe Repair och Hope.

- En del kan man köpa i USA, men jag shoppar mest i Sverige. Där kan man hitta mer, säger Skarsgård.

Jag slutar tänka på amerikanskt mode och börjar reflektera över vad som föder de svenska framgångarna för musik och design. Skolans erkännande av estetiska ämnen är förmodligen en del av förklaringen. Hur ska det gå för framtidens Sverige när MATEMATIK anses vara svaret på samhällets alla dilemman?

Att resa är inte bara att upptäcka nya platser. Det är även att reflektera över var man kommer från. Därför är jag mot högre skatt på utrikesflyget - hur miljöfarligt det än må vara. Resandet behövs för att människor ska kunna förstå sig själv och andra, sitt ansvar för världen.

På andra kontinenter kan vi hitta spåren som leder fram till oss själva.