I fredags kväll avrättades Troy Davis i Jackson, Georgia. Han var dömd för ett mord på en polis för 22 år sedan.

En giftinjektion ledde till Troy Davis död klockan 23.08. Minuten innan såg han offrets anhöriga i ögonen och sa:

- Jag dödade inte er son, fader, broder. Allt jag kan önska är att det här fallet undersöks djupare så att ni slutligen kan se sanningen.

Troy Davis fall har uppmärksammats världen över. Det finns inga fysiska bevis för att han höll i avtryckaren när polisen sköts. Sex av åtta vittnen har tagit tillbaka sina vittnesmål. Ett nytt vittne har föreslagit att åklagarsidans kronvittne i själva verket är mördaren.

Avrättningen har skjutits upp i två årtionden. Domstolen i Georgia har via Amnesty International fått 630 000 brev om att låta Troy Davis leva. Ärkebiskopen Desmond Tutu, expresidenten Jimmy Carter och 51 medlemmar av den amerikanska kongressen har engagerat sig i fallet.

I fredags natt var alla vädjanden förgäves. Troy Davis mötte döden. Hans sista kväll i livet blev inte mindre grym av att giftinjektionen sköts upp i fyra timmar, medan högsta domstolen sammanträdde. Liksom Barack Obama bestämde sig de högsta domarna för att inte stoppa avrättningen.

I USA är upprördheten stor över att en till synes oskyldig man har avrättats.

- It’s absolutely terrifying! säger folk.

Men dödsstraffet som sådant ifrågasätts bara i en mindre krets. Få lyfter upp Troy Davis individuella fall på en generell nivå och inser att dödsstraff alltid innebär en risk att oskyldiga avrättas. Ännu färre bryr sig om statistiken som visar att kriminaliteten är större i stater som har dödsstraff. När samhället praktiserar "öga för öga, tand för tand" börjar även medborgarna göra det.

På Twitter skriver den fiktiva karaktären President Bartlet (ur den hyllade tv-serien Vita Huset):

"Någon gång måste vi ha en vuxen diskussion om dödsstraffet. Jag tror inte vi är redo än. Jag är inte säker på att jag är redo."

Statliga avrättningar har inget med civilisation att göra. Kanske är det därför USA aldrig lyckas ha en civiliserad diskussion om dödsstraffet.