Rubus Arcticus är ett av landets finaste kulturpriser som sedan 1995 gått till kulturarbetare bosatta i Norrbotten och utanför. Stipendiesumman är på totalt 500 000 kronor och uppdelad på fyra 100 000-kronors kulturstipendier och två heders- och förtjänststipendier på vardera 50 000 kronor.

I år går de stora stipendierna till konstnärerna Klas Hällerstrand och Cecilia Enberg, som båda råkar vara bosatt i Hägersten men med rötterna i Norrbotten, Piteå respektive Boden. De två andra 100 000 kronorsstipendiaterna är musikern Pia-Karin Helsing och dansaren Lisa Hennix, båda bosatta i Luleå.

Heders- och förtjänststipendierna går också till Luleå: fotografen Bert Persson och idrottsstipendiet till konståkaren Alexandre Majorov.

Artikelbild

| Operasångerskan och cellisten Pia-Karin Helsing planerar att skriva en bok för stipendiepengarna.

De var sex glada kulturarbetare som tog emot stipendier och blommor under onsdagens möte i landstingsfullmäktige. När de väl hittat dit.

- Jag fick beskedet att det skulle ske i sessionssalen. Den sessionssal jag besökt tidigare är den i stadshuset, så jag for dit.

 

Sedan blev det till att springa hit och jag hann, sade Alexandre Majorov, som fick ett extra träningspass inför resan till tävlingar i Frankrike.

Artikelbild

| Årets Rubus Arcticus-stipendiater, Alexandre Majorov och Lisa Hennix framför Klas Hällerstrand, Cecilia Enberg, Pia-Karin Helsing och Bert Persson.

Kulturarbetarna förklarar också vad stipendiet betyder för dem.

- Jag ligger ute många mil på vägarna och ibland kan det kännas som att vara utkastad i universum och man undrar om man har något stöd. Då är det fantastiskt att få detta stipendium och känna stödet från landstinget, säger Pia-Karin Helsing.

Artikelbild

- Det blir roligare och lättare att gå in i ateljén efter detta. Stödet och uppbackningen ger självförtroende. En jätteskön känsla, säger Klas Hällerstrand.

 

Artikelbild

Pengarna ger också möjlighet att förverkliga kulturdrömmar.

- Jag har minst tio projekt i byrålådan men jag vill inte avslöja något, säger Lisa Hennix.

- Jag har under hela hösten tänkt skriva en bok och det behöver jag pengar till för det tar ju tid. Så nu kommer boken, men jag avslöjar varken handling eller titel, säger Pia-Karin Helsing.

- Jag har också tänkt mig att producera en bok. Den ska handla om projektet jag jobbar med just nu. Med stipendiet blir det möjligt att samarbeta om boken med andra konstarter, poeter och grafiska formgivare, säger Klas Hällerstrand.

Hägerstenskollegan Cecilia Enberg ska inte göra någon bok.

- Jag är nyfiken och vill prova nya tekniker. Först blir det en New York-resa och kanske åker jag sedan hit till Norrbotten och gör något här.