NSD gillar Norrbotten. Ingen läsare har undgått den söta Lovikkaklädda tummen som signalerar den här tidningens kampanj för att få oss att vara mer stolta över vårt lån.

Saker jag gillar med Norrbotten: Det mjuka nattljuset i juni. De orörda vikarna i Luleå skärgård. Att åka bil över fruset hav på vintern och att hänföras av norrskenet.

Om jag ska vara mindre naturromantisk: Luleås starka indiescen som domineras av Mattias Alkberg och Magnus Ekelund. Eller Sanna och Rebecka från Pajala som bildar The Magnettes, det coolaste pophoppet på flera år.

Jag skulle kunna fortsätta länge. Om jag hade ogillat Norrbotten skulle jag helt enkelt inte bo här. Jag har inget som binder mig till en viss geografisk plats. Jag kan flytta på fem röda om det vore så.

För mig har budskapet "Gilla Norrbotten" en större innebörd än att bara säga vad som är bra med länet. Den som tycker om sin hembygd har ett ansvar för dess utveckling. Då räcker det inte att hylla. Då gäller det även att säga ifrån när något är fel.

Ni har säkert inte missat bastudebatten. Jag var en av dem som gick till storms mot den nu avgångna turistchefens brev till regeringen, om att Norrbottens nästa landshövding måste gilla att bada bastu eftersom så många viktiga beslut fattas i bastumiljö.

För mig var det ett klockrent exempel på hur en informell manlig maktstruktur försöker reproducera sig själv. Vädjar att kvinnor och demokrati även i fortsättningen ska hållas borta när de verkliga besluten fattas i bastun. Självklart var jag tvungen att ryta ifrån.

Det är vi många som kommer att fortsätta göra när Norrbotten är på väg åt fel. Ett län med så stora möjligheter som vårt får inte exkludera människor. Det måste visa att alla är välkomna - oavsett sådant som kön, etnicitet och sexualitet.

Om jag någon gång ogillar Norrbotten, så är det när inskränktheten gör sig påmind. Därför är mitt bästa sätt att gilla Norrbotten att säga nej tack till olika former av norrbottnisk inskränkthet.

Jag tillhör gärna länets kärleksfulla kritiker, som Anna Lindh skulle ha uttryckt det.