Jag håller utkik efter gamla blå och vitrandiga träpålar som visar möteplatser efter den smala grusvägen vi färdas på. I en kurva dyker en grupp människor upp. De ser ut att komma från jordens alla hörn. Svängande plastpåsar och hinkar spanar de också efter myrarna där det lyser av guld.

Längre in efter vägsträckan kommer vi till ett stort grustag med lastbilar och traktorer och män i färggranna västar. Det dånar och dammar. Sedan dyker skogsmanskinen upp. En stor insekt som tuggar sig in i skogen och lämnar träden efter sig som plockepinn.

Skogen är en universell spelplats där rovdrift på människan och naturen pågår för öppen ridå. Det koloniala systemet spelar upp sin sämsta föreställning i våra norrbottniska skogar just nu. Tema: Människan och naturen, råvara som råvara.

Artikelbild

Människor fraktas till olika kontinenter i ett raffinerat slaveri. Förut seglade slavskeppen över haven. Nu dånar jetplanen hit och dit med arbetskraft som behandlas som om inte mänskliga rättigheter, schyssta arbetsvillkor eller Fairtrade alls existerade. Skogen ska vi inte tala om, den finns snart inte mer.

Hemåt fort, vill inte se mer av eländet.

Beslutar oss för att nästa dag vandra upp till lillmyren på berget. Kanske finns det hjortron där. Går den gamla stigen generationer före oss gått i tjärade näbbskor för att skaffa vinterfoder till djuren på myrar och rånningar. Hinner inte långt upp på bergsluttningen förrän färggranna plastremsor i tallarna varslar om att något är på gång. Hipp hurra för Bamsefar som är så snäll och rar. Kan det vara Bamsefar bosatt i berget som föranleder feststämningen.

Men det visar sig vara skogen.

Tallarna med gula plastband har ärats med texten: YTTERGRÄNS. Gul och blårandiga: BASVÄG. Blå- vit och rödrandiga: NATURHÄNSYN-DETALJ. Blå- vit och svartrandiga: KULTURMILJÖ HÄNSYN.

Maskinerna är med andra ord på väg hit också, in i gammelskogen, mot de grovbarkiga silverfurorna, mot stigen.

Hjortronplockningen kom av sig igen. Totalt.

Vi och skogen måste hitta andra mötesformer för att klara av vår gemensamma globala framtid.