Umeåfödde Ingemar Selander målar under artistnamnet Blaziuz, vars ursprung kan vara den tyske zoologen och naturforskaren Heinrich Blasius. Efter honom är Blasiusströmning uppkallad, ett fenomen då en vätska eller gas med liten inre friktion rör sig mot en skiva som är parallell med rörelsen framför skivan.

Kanske beskriver det Ingemar Selander förmåga när han använder penseln och blyertspennan. Han målar fåglar, enbart fåglar och hans målningar är stundtals, just det, fenomenala. De liknar inga andra bilder på fåglar.

Han använder framför allt akvarell och blyerts, men en del av verken han nu visar i Boden är också litografier. Han är lika säker på båda teknikerna. I utställningen finns också två oljemålningar, men i den tekniken kommer han inte alls till sin rätt, de ger i stället intrycket av nybörjare.

Artikelbild

| "Blåmes", litografi.

Blaziuz akvareller och litografier har ett gemensamt maner. En strecktecknad fågel, ofta uggla och så några breda penseldrag, ibland färgstarka, men oftast mörka nyanser. De breda penseldragen i kombination med de fina blyertslinjerna skapar en spänning som fångar intresset.