Lydia Granbacke har skrivit dikter sedan hon var nio år. Till den som vill skriva poesi ger hon rådet att skriva något som man känner något för. I eftermiddag står hon tillsammans med sju andra finalister på Lilla salens scen på Kulturens hus i finalen av Norrbotten Poetry Slam. – Jag försöker bjuda på mig själv och läsa med inlevelse, säger hon.
På lördag är det final i Norrbotten Poetry Slam på Kulturens hus. Lydia Granbacke från Luleå är en av de åtta finalisterna i tävlingen som arrangeras av Föreningen Ordanvind.
1 Hur känns det?
– Det känns mest kul att få vara med. Jag tycker mest om att läsa, jag är inte så mycket för att tävla egentligen men det finns inte så mycket tillfällen då man bara får läsa.
2 Hur går en Poetry Slam-tävling till?
– Först gör man en grundomgång, sedan går fyra stycken vidare och läser en till dikt. Ibland läser alla två dikter. Det gjorde vi i kvalet för att vi var för få. Men annars brukar det vara fyra stycken som går vidare till semi. Sedan möter den som fick fjärdeplats ettan, sedan möter tvåan och trean varandra och sedan är det final. Men hela grejen är att publiken sätter poängen. Man bildar fem jurygrupper och det är bara vanligt folk ur publiken som sätter poängen.
3 Vad ska du läsa för dikt?
– Jag har tagit ut några. Jag har inte riktigt bestämt mig. Det blir nog en som heter Taurus famn. Jag brukar bestämma det först där. Sedan beror det också på hur det går, hur många dikter jag får läsa.
4 Hur länge har du skrivit poesi?
– Oj...sedan jag var typ nio. Fast det var inte bra poesi på den tiden.
5 Varför skriver du poesi?
– För att bearbeta saker och för att förstå mig själv bättre. Det är väl på något vis ett sätt för mig att sätta ord på saker jag tycker är svåra att sätta ord på. Vissa kan skriva dikter om vad som helst men jag måste känna någonting för att kunna göra det. Jag är ingen diktmaskin som sprutar ut dikter.
6 Hur länge har du hållit på med Poetry Slam?
– Sedan jag var 18. Det var min syster som tipsade mig om det. Då var det inte Ordanvind som anordnade det utan det var en egen liten Poetry Slam som inte gick vidare till någon final.
7 Vad är viktigt att tänka på i Poetry Slam-uppträdandet?
– Det gäller att tänka på framträdandet framför allt. Dikterna och poeterna som hamnar på SM läser väldigt rytmiskt. De står inte bara rakt upp och ner och läser en dikt utan det finns rytm i det. Det är lite melodiskt. Det är det viktigaste, att tänka på framträdandet.
– Det är det jag har jobbat mest med för jag är inte någon naturbegåvning på framträdanden.
8 Hur har du jobbat med framträdandet?
– Jag har försökt bjuda lite mer på mig själv på scen och läsa med lite mer inlevelse. Jag är så nervös så i början var jag ganska stel.
9 Har du några bra tips till andra som skriver poesi?
– Jag tror att om man inte vet hur man ska börja är det nog bäst att försöka göra det. Att förklara någonting för sig själv, skriva om någonting som man känner någonting för. Rim är jättebra om de används rätt. Man ska vara försiktig med sina rim så att man inte bara rimmar för att rimma.