Bliss - språket som förenar ord och bild

Tärningen är kastad och upp kommer ett ord på blisspråket. Ingela Ögren Weinmar, Lennart Lunqvist och Peter Sundström väljer och vrakar i ordförrådet.

Tärningen är kastad och upp kommer ett ord på blisspråket. Ingela Ögren Weinmar, Lennart Lunqvist och Peter Sundström väljer och vrakar i ordförrådet.

Foto: Bengt-Åke Persson

Kultur2011-10-21 10:33

Bok & Bild heter mässan och då handlar det egentligen om ord och bild. Då finns också ett gemensamt språk: bliss.

- Det är som en rebus, säger Lars Lundqvist, konstnär.

Bliss är ett symbolspråk uppkallat efter upphovsmannen Charles Bliss, en österrikisk-australisk ingenjör som levde 1897-1985.

- Ett logiskt språk. Bliss tänkte sig språket som ett världsspråk, som esperanto. Nu visade det sig att det passar för multifunktionshindrade, säger Lars Lundqvist som arbetar med funktionshindrade som blivit blissbrukare.

Det ser ut som kinesiska och kinesiskan är också förebilden. Det blev aldrig ett språk för mellanfolklig kommunikation, men i stället för människor som inte klarar att tala.

Med en pektavla i handen kan meningar byggas och budskapet nå fram.

- Jag märker hur de jag jobbat med fått en längtan efter att kommunicera. Men det kan ta 20 minuter att bygga upp en mening, säger Lars Lundqvist.

- En multifunktionshindrad som fick lära sig bliss och ville uttrycka sin första mening avskedade sin assistent som han inte gillade. Han hade tidigare inte haft något språk för det, säger Peter Sundström, grafiker som också arbetar med bliss.

De så kallade blissbrukarna är ännu inte så många. I hela Sverige räknas de till 200-300. Deras ordförråd sköts från Göteborg.

- Det är inte tillåtet att skapa egna symboler för ord, men man får gärna föreslå, säger Peter Sundström.

Att tala på bliss innebär att man har en pektavla och pekar på ordsymbolerna och bygger på sått meningar. Kopplad till en dator kan en bliss kombineras med ett talsyntessystem, vilket gör det möjligt att omvandla ett meddelande till talad form.

Under Ord & Bild kommer allmänheten att få en närmare inblick i bliss-språket.

- Det blir en performance med sju-åtta deltagare som visar hur språket används, säger Lars Lundqvist.

- Efter Bok & Bild kommer utställningen att vandra runt till alla kommuner, säger Ingela Ögren Weinmar, pedagogisk ledare på Konsthallen.

En sak ska luleborna få lära sig på blisspråket och det är vad just "bok och bild" skrivs med dess symboler. Symbolerna står på ballonger som delas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!