Det är Noréns genombrottspjäs Natten är dagens mor och Rasmus Lindberg beskriver den som inte så mörk som hans senare pjäser.
- Noréns 1980-talspjäser är som Strindbergs kammarspel. De handlar om en slags borgerlighet, övre medelklass, som rämnar. Alla pjäserna handlar om människor som hoppas, drömmer och vill älska varandra, men får inte utlopp för det på grund av rädsla och blockeringar. Hans senare pjäser är oerhört mörka, handlar om marginaliserade existenser, överlevare från förintelsen, nynazister och missbrukare.
Natten är dagens mor utspelar sig i en familj som driver ett litet hotell. Pappan i familjen är alkoholiserad medan mamman försöker hålla ihop familjen. Äldsta sonen försöker överta fadersrollen. Trots påfrestningarna håller familjen ihop, för de älskar varandra.
Så långt Noréns original, men så inte riktigt i Luleå.
- Det började som ett förslag från ensemblen som längtade efter nya roller, andra än det som kvinnor och män normalt spelar i tv och på teatern, säger Rasmus Lindberg.
Så han vände på rollerna i det lilla familjehotellet. Mamman fick överta alkoholismen och de två bröderna byttes mot två systrar. Margareta Gudmundsson spelar mamman, Mats Pontén pappan och döttrarna gör Therese Lindberg och Maja Runeberg.
- Vi har väl moderniserat lite, säger Rasmus Lindberg, om att 1950-talets Sverige var något annat än 2010-talets, när alkoholism nu snart är lika vanlig bland kvinnor.
- Egentligen har rolländringen ingen betydelse mera än för åskådaren. Bearbetningen var oproblematisk, även om det handlar om Noréns egen uppväxthistoria. Det skedde i samarbete med honom och vi fick hans godkännande, men han var lite förvånad.
Men även om Lars Norén kanske är nyfiken på resultatet så kommer han inte att finnas i salongen i Luleå när pjäsen har premiär.
- Han går aldrig och ser några uppsättningar av egen dramatik, men det hade varit jättekul, säger Rasmus Lindberg.
Det blir parallellkörning av samma Norén-pjäs för Norrbottensteatern och Dramaten. I Stockholm är det originalversionen som gäller och regisserad av Björn Melander, som gjorde pjäsen med stor framgång 1983 i Göteborg och även i en tv-version.
- Ett mindre antal i vår publik kommer kanske att ha sett den på Dramaten, men för många blir det något helt nytt. Jag har själv aldrig sett någon uppsättning av pjäsen, men jag har skaffat tv-versionen, säger Rasmus Lindberg.