De bytte Toscana mot Norrbotten

Det är en bit mellan Florens i Toscana och Puottaure i Norrbotten. I flera bemärkelser. Veronica Bernacchioni, 39, och Andrea Barghi, 58, fann friheten.
- Det var nästan som att födas för andra gången, säger Veronica om att flytta till Norrbotten.

Italienarna An-             drea Barghi och Veronica Bernacchioni där de vill vara, i den norrbottniska skogen, helst i fjällområdets gammelskog.

Italienarna An- drea Barghi och Veronica Bernacchioni där de vill vara, i den norrbottniska skogen, helst i fjällområdets gammelskog.

Foto: Pär Bäckström

Kultur2012-02-22 08:20

Nu har de gjort praktverket De vilda skogarna i Norrbotten, en så exklusiv bok att den inte går att köpa. Det är en stor bok, bokstavligen stor och tung, 288 sidor tryckta på 200 grams papper. Så det är inte direkt något att läsa under sänglampan.

- Målet med boken är att visa den skogliga skatten i Norrbotten, en enkel och omedelbar hyllning till den svenska naturen sedd genom ögon som tillhör två européer och som valt skogen som sitt hem, säger Veronica Bernacchioni.

I boken skildras den norrbottniska gammelskogen. Det är stora träd, uråldriga med knotiga grenar som överlevt många mänskliga generationer, långt innan begreppet fjällnära skog myntades. En del står där lika resliga efter flera hundra år, andra har lagt sig att dö och skapar utrymme för nytt liv. Nu växer det annat där barken en gång täckte veden.

Och där finns också livet i gammelskogen. Älgarna, järvarna, björnen, renen och fåglarna. Andre Barghi har fångat dem mitt i deras ännu orörda paradis.

- Jag började åka till Norrbotten för 30 år sedan och har varje år återkommit till Muddus, Sarek och Padhelanta nationalparker. Förra året tyckte vi att det var lika bra att vi flyttade hit, säger han om skog, fjällandskapet och djurlivet han fotograferat.

- Vi stod inte ut med Berlusconi, fyller Veronica Bernacchioni i.

Norrbotten i Europas vilda utkant är något annat än Berlusconiland för dessa två italienare, fram till förra året bosatta i Toscana, nära ön Monte Christo, med den där greven som blev en läsklassiker.

- I Sverige finns friheten att få uttrycka sig. Här finns ju den sista orörda vildmarken. Här finns gammelskogen, säger Veronica, som ännu håller sig till engelska, men de svenska orden börjar bli begripliga.

I Norrbotten och Jokkmokks kommun finns också Puottaure och Källbacka, där de nu bor och driver sitt företag inom fotografi, grafisk design, illustration, musik, kortfilmer och bokutgivning. I ett rött hus med vita knutar, med norrsken på himlen och just nu väldigt höga snödrivor.

- Det var kärlek vid första ögonkastet när vi hittade Källbacka. Det ligger inbäddat i skogen och omgivet av många månghundraåriga träd. Det är nästan overkligt, säger Veronica Bernacchioni.

Men så tillbaka till boken, praktverket som inte går att köpa.

- Vi behövde samarbetspartners för att genomföra projektet. Det fick vi bland annat av Naturvårdsverket och deras företrädare Bo Lundin och Rolf Löfgren. Nu ordnar vi event på olika håll, inom och utom Sverige kring boken. De hör av sig när boken spritts.

Stödet för att bekosta praktverket kommer från Gällivare och Jokkmokks kommuner, landstinget, en internationell tillverkare av trägolv, ett skogsbolag och en dansk papperstillverkare. De har betalt produktionen av boken och tryckningen i Italien av de 2 500 exemplaren.

- Vi har fått ett bra gensvar från FN:s generalsekretariat, säger Veronica och praktverket inleds också med några meningar av generalsekreteraren Ban Ki-moon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!