J P Nyströms jubilerar

Musikgruppen J P Nyströms är tillbaka där det började, i Norrbottens museum. Under de 35 åren har de nött ut tre tramporglar.
- J P Nyström-orgeln höll bara i ett år. Det var ingen bra tramporgel så vi gick över till Östlind & Almquists. Den här har hållit i 15 år, säger Markus Falck.

Svante Lindqvist tar i när J P Nyströms är tillbaka på Norrbottens museum efter 35 år. I bakgrunden Göran Eriksson på kontrabas.

Svante Lindqvist tar i när J P Nyströms är tillbaka på Norrbottens museum efter 35 år. I bakgrunden Göran Eriksson på kontrabas.

Foto: Bengt-Åke Persson

Kultur2012-06-26 09:00

Han är den som trampar och spelar instrumentet som förknippas med folkmusikgruppen från Malmberget och som med sin medryckande och speciella folkmusik nått långt utanför Norrbotten.

Det är i höst som J P Nyströms fyller de jämna 35 åren för det var i oktober 1977 som de spelade första gången. Konsertdebuten skedde i Malmbergets bibliotek.

- Vi var pytteunga och jag hade just muckat från lumpen. Jag började åka runt och nedteckna folkmusiklåtar i Norrbotten. Norrlåtar fanns och idén var att bilda ett band. Jag kände grabbarna sedan tidigare då vi alla hade anknytning till Gällmalaget. Vi var också präglade av Malmbergets musiksällskap, ett musikaliskt skicklig förebild för oss. De nedtecknade låtarna gav oss en egen repertoar, säger Svante Lindqvist.

De spelade mest fiol, men Markus Falck hade hemma som pojke spelat på en J P Nyströms tramporgel och den lysande idén var att ställa en tramporgel på scenen. Den första tramporgeln fick de av Harry Andersson och det var en J P Nyström.

- Göran Eriksson undrade om vi inte skulle kalla gruppen för J P Nyströms efter orgeln, säger Markus Falck.

- Abba tog ju namnet efter en fiskkonserv och det gick ju bra, säger Svante Lindqvist.

På måndagen gav J P Nyströms en gratis jubileumskonsert i Norrbottens museums kafé, som fylldes till sista plats. Det var här bandet spelade första gången utanför Malmberget, för 35 år sedan.

Måndagens konsert inleddes med samma låt som när det begav sig 1977, en vals från Råneå av Dal-John.

Under halvtimmen spelade de låtar som nått ut i världen, till Sydamerika, Nordamerika, Japan och de flesta europeiska länder. De fyra bandmedlemmarna har alla Zorn-märket på de svarta kostymerna. Svante Lindqvists är i guld och det är han ensam om i Norrbotten. Det fick han "för mästerligt, stilmedvetet och personligt spel av låtar från Norrbotten".

Själv har han denna enkla förklaring till framgångarna:

- Vi har spelat något speciellt.

Så har de gjort i 35 år och nu vill de föra folkmusiktraditionen vidare.

- Det gäller att hålla på, spela på. Vi ger skolkonserter för det är viktigt att möta barnen för det är dom som kan föra musiken vidare, säger Svante Lindqvist.

I höst drar jubileumsfirandet igång med konsert i Kulturens hus.

- Då ska vi spela i sex timmar, oavbrutet. Publiken får komma och gå, säger Svante Lindqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!