Könsbyte i Noréns hotell

Lars Noréns genombrottspjäs utsätts för ett genusbyte, ett drama om ung högerextremism och så en skruvad farsmusikal om komisk ålderdom. Det är en del av det som Norrbottensteatern bjuder på i höst.

Hakim Jakobsson spelar den unge mannen som lockas in i främlingsfientlig högerextremism i pjäsen Svenne, regisserad av Catherine Parment.

Hakim Jakobsson spelar den unge mannen som lockas in i främlingsfientlig högerextremism i pjäsen Svenne, regisserad av Catherine Parment.

Foto: Lisa Björk

KULTUR2011-08-09 06:00

Det har dröjt nästan 30 år innan tiden nu är mogen för världsdramatikern Lars Norén också på Norrbottensteatern. Det blir med genombrottspjäsen Natten är dagens mor, som delvis handlar om Noréns uppväxt på den skånska landsbygden och utspelas på familjens lilla hotell. Det handlar om en familj i sönderfall, med en smygsupande far, en mor och två söner.

När Norén nu äntligen får plats på Norrbottensteatern blir det i en annorlunda version. Regissören Rasmus Lindberg har genomfört ett genusbyte. Här är det mamman som smygsuper och inte pappa hotelldirektören.

- Man måste göra något nytt. Det manliga egot har redan fått så stor plats. Därför vill jag visa en kvinna i mannens roll, säger Lindberg.

Han möttes av en viss förvåning hos Lars Norén när han presenterade idén om genusbytet, men den världsberömde dramatikern hade ingen invändning mot det norrbottniska greppet.

- I en pjäs om en familj är ett genusbyte en enkel sak jämfört med att byta genus till exempel i en pjäs om krig och militärer, säger Rasmus Lindberg.

Även om Lars Norén ibland uppfattas som svårtillgänglig så tror Rasmus Lindberg att pjäsen tilltalar också en bred norrbottnisk publik.

- Det handlar ju om en ganska vanlig familj. Jag tycker att teatern varit lite feg, att det finns en fördom om att publiken skulle vara otålig. Varför har det dröjt nästan 30 år innan vi tar upp en Norén-pjäs? säger Rasmus Lindberg.

Det blir Margareta Gudmundsson som får ikläda sig pappans roll, Mats Pontén blir mamman medan sönerna som här blir döttrar görs av Maja Runeberg och Therese Lindberg.

Steget får sedan betecknas som långt till Evigt ung, en skruvad farsmusikal av Erik Gedeon och som spelats för utsålda hus i Berlin och Hamburg. Det är teaterchefen Karin Enberg som regisserar och förvandlar Norrbottensteatern till ett äldreboende år 2041, befolkat med ett gäng välkända, pensionerade skådespelare med var sina uttryck för ålderdomens egenheter.

Det blir ett styvt jobb för sminket och kostymmakarna att förvandla unga skådespelare till giktbrutna, skröpliga åldringar.

- Det finns också en 15-åring kvar i en gammal människa. Själen åldras inte, säger Martin Sundbom och beskriver sin roll som en senil 90-åring.

- Jag är en mycket tjock och bitter primadonna som drömmer mig tillbaka, säger Karin Paulin Ek om sitt förvandlingsnummer.

- Jag var som ung promiskuös, stod på barrikaderna men har nu benprotes och Tourettes sydrom, säger Charlotte Lindmark om rollen som den gamla damen med dragningen till de runda orden.

Karin Enberg beskriver Evigt ung som en "tokrolig fars" och programförklarar i höstens programblad att Norrbottensteatern ska ha en "blandning av klassiska och nutida historier, storslagna och intima skildringar i en mix av lokala/regionala och globala berättelser.

Till det mera intima hör enmanspjäsen Svenne, en nutida historia som förvandlas till en global berättelse efter händelserna i Norge den 22 juli. Det är Per Nilssons Augustprisade roman om en ung man från landet som dras till ett nytt främlingsfientligt parti och i det avancerar till partisekreterare.

- En väldigt bra grund för att diskutera det som nu hänt i Norge, säger teaterchefen Karin Enberg.

- Världen förändras så snabbt. Vi får nog bearbeta texten, säger regissören Catherine Parment om skådespelaren Hakim Jakobssons enmansframträdande som Svenne efter den norske högerextremisten Anders Breiviks.

Men det blir inte bara framträdanden på Norrbottensteaterns tre scener. I foajén blir det fyra tísdagar talkshow med Tomas Deutgen och med gäster som Kalle Moreus, Anna-Lena Brundin och Lasse Holm.

Här är höstens och vinterns pjäser på Norrbottensteatern:
Svenne: Om att välja främlingsfientligheten för att få känna sig sedd och betydelsefull. Efter Per Nilssons roman. Premiär 8 september, scen 3.
Natten är dagens mor: Lars Noréns genombrottspjäs men här med ombytta roller, mor i stället för far och döttrar i stället för söner. Premiär 17 september, scen 2.
Evigt ung: skruvad farsmusikal av Erik Gedeon om åldrade skådespelare. Premiär 1 oktober, scen 1.
Findus flyttar ut: För stora och små, från fyra år. Nypremiär 21 januari, scen 3.
Medan jag minns: Att förvalta minnet av en förlust, av och med skådespelaren Filip Tallhamn. Urpremiär 28 januari, scen 3.
Grabben i graven bredvid: Bonden Benny som träffar bibliotekarien Desirée på kyrkogården. Text och regi Åsa Melldahl efter Katarina Mazettis roman. Premiär 18 februari, scen 1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!