- Jag vill helst vara lite skitig och ruffig, säger Viktoria Lestander i rollen som luffaren "Snusa-Lasse" i programmet "Förr i tiden".
I det får barnen följa hur "Snusa-Lasse" vandrar längs vägarna, kommer fram till en gård, får sova i ladugården och kanske får han också en matbit. I gengäld berättar han för husfolket om det som hänt längs vägarna, en nyhetsförmedling innan facebook och twitter.
- Luffarlivet var inte så fritt och härligt. Ofta var det lytta och handikappade människor som drog ut på vägarna som alternativ till livet i fattighuset, säger Viktoria Lestander.
Hon har själv minne av luffarbesök.
- Jag minns en luffare som knackade på hemma hos oss i Arjeplog. Det var så sent som i mitt av 1980-talet. Han fick kaffe och smörgås av mamma, säger Viktoria Lestander.
Hon gillar rollen som luffare och den gillar också den vuxna museipubliken. Under pressvisningen vill vuxna museibesökare fotografera sig med "Snusa-Lasse".
- Den här rollen gillar jag, i den får vad som helst hända, säger hon.
I museets pedagogiska verksamhet för skolorna är annars huvudnumret "Spelar roll", en utställning producerad av Forum för levande historia och handlar om vår roll som åskådare när någon utsätts för förtryck.
Genom interaktiva övningar med eleverna ska de inspireras att stiga ur den passiva åskådarrollen och förvandlas till aktiva, modiga människor som vågar och vill ingripa.
Ett nytt program är stadsvandringar i Luleå för de som går i årskurs 1-6, under ledning av byggnadsantikvarie Jenny Vestlund. Barnen får stanna upp vid konst, skulpturer och arkitektur under den 80 minuter långa vandringen.
- Vi kan också ställa upp med stadsvandringar för vuxna grupper, men då kommer det att kosta en slant, säger Ulf Renlund, ansvarig för museets programverksamhet.
Barnen ska också få veta varför Halloween firas i ett program som beskrivs som en "ruggig men lärorik upplevelse". Senare under hösten blir det också ett julprogram om varför julen firas och vad julsakerna betyder.
Det är inte heller nödvändigt för skolorna att åka till museet i Luleå. Föremål i olika ämnesområden lånas ut och nytt i höst är en resväska med namnet "Plåta, fota, tagga".
- Det handlar om fotografering, från lådkamera till mobiltelefon. Nu är det lätt att fotografera men att man kanske ska fundera en extra gång innan bilden läggs ut på Internet, säger Mattias Strand, chef för museets publika avdelning.
Det övriga "vuxna" programmet i höst bjuder inte på några större överraskningar. Två konstutställningar blir det, av lokala konstnärerna Karin EE von Thörne Haern respektive San Lundberg.
Barnmorskeförbundet har gjort en utställning om Barnmorskan 300 år och en annan utställning heter "Radion i Norrbotten 90 år". En tredje jubileumsutställning kallas "Tiden i tryck" och ska berätta om om tidningsartiklar och museiföremål under 150 år.
Men allt sker inte i Norrbottens museums tegelhus. Vid tre tillfällen blir det konstvandringar i Sunderby sjukhus under ledning av Henrik Ygge, ansvarig för landstingets stora konstsamling.