MinnesvÀrd musikteater

”Det hĂ€nde hĂ€r – ingen annanstans”, sjöng Karin Paulin med emfas i urpremiĂ€ren av ”Nybergs mekaniska verkstad” i Folkets hus i Kiruna pĂ„ lördagskvĂ€llen. Det satte ord pĂ„ kĂ€nslorna hos mĂ„nga i salongen.

Kristine Gulbrandsen, Tomas Isacsson, Karin Paulin, Kalle Nyman, Maria Pontén, Jonas Hellman Driessen, Roger Storm och Josef Törner i "Nybergs mekaniska".

Kristine Gulbrandsen, Tomas Isacsson, Karin Paulin, Kalle Nyman, Maria Pontén, Jonas Hellman Driessen, Roger Storm och Josef Törner i "Nybergs mekaniska".

Foto: PÀr BÀckström

Kultur2019-09-29 15:40

Biljetterna var slut sedan en mĂ„nad tillbaka nĂ€r Norrbottensteaterns förestĂ€llning, skriven av bygdens son Erik Norberg, hade urpremiĂ€r pĂ„ hemmaplan. Och visst fanns det förvĂ€ntan i luften. 

Även hos den rutinerade ensemblen kunde premiĂ€rnerverna anas i början, genom nĂ„got enstaka darr pĂ„ rösten och ett felaktigt Ă„rtal i en replik. Men sedan bjöds det pĂ„ en drygt tvĂ„ timmar lĂ„ng faktaspĂ€ckad norrbottnisk historielektion. 

En sabotageliga opererade i Norrbotten 1937­-1941. Kirunabon Edvard Nyberg rekryterades för att tillverka bomber i sin verkstad med dynamit som han stulit frÄn LKAB. Det var en orolig tid dÄ Finland drogs in i kriget, Norge blev ockuperat, och tÄg med tyska soldater rullade genom Norrbotten.

En krigshistoria i musikteaterförpackning blir till en förestĂ€llning som har allt: Lokal förankring, baserad pĂ„ verkliga hĂ€ndelser, med sĂ„ng, musik, spĂ€nning, dramatik, humor och kĂ€rlek. 

Jonas Hellman Driessen spelar huvudrollen Edvard Nyberg med den Ă€ran, men det Ă€r kollektivet som gör det. Det Ă€r manus, regi, musik, sĂ„ngtexter, skĂ„despeleri, scenografi och en genommusikalisk ensemble som vĂ€vs samman till en riktig laginsats av professionalitet och spelglĂ€dje. 

Ensemblen spelar trumpet, valthorn, piano, saxofon, gitarr och trummor – ja, de spelar Ă€ven pĂ„ mĂ„nga av föremĂ„len i verkstan. Samtidigt vĂ€xlar de mellan sina olika roller. Tomas Isacssons musik Ă€r alltifrĂ„n stĂ€msĂ„ng i kör med sakral ton till gammaldags dansmusik, och den förstĂ€rker stĂ€mningen och tidsandan.

I en berĂ€ttelse frĂ„n en mörk period vid tiden för andra vĂ€rldskriget fyller humorn en viktig funktion. Det visar till exempel Maria PontĂ©n i rollen som ynglingen Oskar StĂ„lnacke samt Kristine Gulbrandsen och Karin Paulin i en duett som Hitler och Stalin – befriande roligt utan att bli plumpt. 

PÄ ett elegant sÀtt förs historien framÄt utan att tappa fart eller bli för mycket, just genom vÀxlingarna mellan musiknummer, rapp dialog och berÀttande - och de finurliga scenlösningarna. Scenen Àr en verkstad dÀr pianot fÄtt formen av ett verktygsskÄp som ibland förvandlas till ett köksbord.

Genom att lÀgga till nÄgra fiktiva figurer har Erik Norberg fÄtt med bÄde Flammanattentatet i LuleÄ och arbetslÀgret i Storsien i handlingen.

Att det Ă€r vĂ„r egen historia som Ă„terges, baserad pĂ„ verkliga hĂ€ndelser, gör upplevelsen Ă€nnu starkare. I slutet knyts berĂ€ttelsen ihop pĂ„ ett ovĂ€ntat sĂ€tt. Det blir knĂ€pptyst i salongen nĂ€r dĂ„ och nu möts genom den verkliga Edvard Nyberg. 

En effektfull avslutning pÄ en minnesvÀrd förestÀllning.

TEATER

Nybergs mekaniska verkstad

Manus och sÄngtexter: Erik Norberg

Musik Tomas Isacsson

Regi Helena Röhr

Scenografi Mona Knutsdotter

SkÄdespelare: Jonas Hellman Driessen, Karin Paulin, Roger Storm, Maria Pontén, Kristine Gulbransen, Tomas Isacsson, Kalle Nyman, Josef Törner.

Norrbottensteatern

UrpremiÀr i NÄjdens sal, Kiruna lördagen den 28 september klockan 19

FrÄn vÀnster: Kristine Gulbrandsen som Ragnhild Wiik, Maria Pontén som Oskar StÄlnacke och Jonas Hellman Driessen som Edvard Nyberg.
FrÄn vÀnster: Kristine Gulbrandsen som Ragnhild Wiik, Maria Pontén som Oskar StÄlnacke och Jonas Hellman Driessen som Edvard Nyberg.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!