Ett smakprov på hans kommande dokumentärfilm om bandet rullade under visningen och tre av bandets medlemmar spelade och berättade.
– Det här är mitt sätt att hedra Norrlåtar och allt de gjort, inte minst för att inventera och bevara låtskatten i Norrbotten. De är unika i sitt sätt att göra musik, säger Lars.
Från början av 1980-talet tills bandet upphörde 2004 var bandet Norrlåtar en stor del av ljudteknikern och mediaföretagaren Lars Nordströms liv. Under många och långa bussturnéer runt om i världen satt han ofta på lediga stunder med skissblock och penna och tecknade vad som hände. Men framför allt var filmkameran alltid med och han dokumenterade flitigt. Det digra filmmaterialet har blivit ett nästan övermäktigt jobb att klippa ihop, även om han ägnat tid åt det genom åren. Under coronapandemin tog han dock tag i klipparbetet på nytt och dokumentärfilmen börjar ta form.
Men arbetet tar tid och vid ett tillfälle fick Lars nog och började istället måla tavlor.
– Efter 800 timmars digitaliserande av filmer behövde jag omväxling och började måla och göra collage på temat Norrlåtar. Jag känner mig fri att göra som jag vill eftersom jag inte kallar mig konstnär. Men visst, jag har alltid gillat att måla och fascineras av att avbilda ljus.
I bild och film ses Norrlåtars historia. De tidigaste filmerna är från 1974 då musikerna var tonårspojkar.
Lars blev som en bandmedlem fast han aldrig syntes på scenen. Förutom att vara med på turnéerna som ljudtekniker, producerade han plattorna och var starkt involverad i arrangemangen och ljudbilden. Han mixade ljudet, spelade en del på skivinspelningarna och har även formgivit skivomslagen.
Idag minns han med värme de långa turnéerna till platser som Peru, Bolivia, USA, Europa, inklusive forna östblocket, och Norden.
– Jag saknar de där bussresorna, de var verkligen en kreativ verkstad. Till exempel kom barnradioprogrammet ”Gusten Grodslukare” till i bussen. En del av karaktärerna i sagan bygger på olika kufar vi träffat i verkligheten.
Coronapandemin satte verkligen fart på Lars Nordström. Förutom det ovan nämnda bygger han upp ett Norrlåtar- och proggmuseum hemma i bostaden i Luleå.
– Jag har samlat på proggrörelsen i norr med centrum kring skivbolaget Manifest. Utställningen ska innehålla tidstypiska utrustningar, förstärkare, skivor, affischer och tidskrifter. Jag har till exempel Musikens makt i nyskick.