Ovärderlig takmålning förstörd i Bodenbranden

En stor takmålning av konstnären Alfred Nilsson förstördes vid branden i Kanslihuset på I 19 i Boden. ”En enorm förlust”, säger major Niklas Bäck.

Takmålningen var en del av Karolinerrummet som färdigställdes 1936.

Takmålningen var en del av Karolinerrummet som färdigställdes 1936.

Foto:

Kultur2023-01-12 06:07

Målningen var en viktig del av Karolinerrummet, som invigdes 1937.

Rummets innertak hade korslagda bjälkar som bildade ett rutsystem. Dessa 30 rutor utsmyckades med målade vapensköldar och heraldiska figurer tillsammans med årtal och namn på platser där regementet deltagit, från slaget vid Bornholm 1565 till slaget vid Skotterud 1814. 

Konstnären och konservatorn Adolf Alfred Hilmer Nilsson formgav och målade taket vid samma tid som han deltog i restaureringen av Nederluleå kyrka i Gammelstad. Han var en meriterad konservator som tidigare hade gjort utsmyckningar på bland annat Läckö slott och rekommenderades av dåvarande slottsarkitekten Ove Lejonhuvud.

Alfred Nilsson levde 1888-1953. Han studerade vid Althins målarskola, en privat konstskola i Stockholm, och utbildade sig senare till konservator hos Allan Norblad. 

Som Längmanstipendiat 1938 åkte han till Tyskland, Nederländerna, Belgien och Italien där han studerade olika tekniker för att lära sig att konservera föremål.

I sitt yrke som konservator arbetade Alfred Nilsson bland annat med Vita havet och Rikssalen på Stockholms slott, Storkyrkan i Stockholm, Karlbergs slott och Arvfurstens palats. 

Han debuterade som konstnär med en separatutställning på Bukowskis i Stockholm 1947. 

Major Niklas Bäck vid I 19 beklagar att den ovärderliga takmålningen förstördes vid branden:

– Det var ett originalverk, så det är naturligtvis en stor förlust. Hela Karolinerrummet var ett original från 1930-talet som var tänkt att bevara regementets traditioner och militärhistoria. Jag hoppas att det går att återskapa på något sätt, men det kommer aldrig att bli originalet, säger han.

Tanken var att rummet skulle behållas i sitt ursprungliga skick under den pågående renoveringen av huset, därför lämnades några av möblerna kvar.

– Närmare 50 porträtt plockades ut för ett år sedan. Litteratur, vapen, och en kopia av Karl XII:s dödsmask var redan magasinerade. Men taket gick ju inte att ta bort, berättar Niklas Bäck.

Rummet ligger precis under takvåningen, näst högst upp i huset. Hela våningsplanet tillhör officersmässen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!