Pilgrimsvandring i norr ger livet djupare mening

Det sägs att vandra runt höga berg är en religiös upplevelse.

Dag Hammarskjöld var en hängiven fjällvandrare och tillbringade mycket tid i Norrbottensfjällen. Här campar han i Sareks nationalpark 1951.

Dag Hammarskjöld var en hängiven fjällvandrare och tillbringade mycket tid i Norrbottensfjällen. Här campar han i Sareks nationalpark 1951.

Foto: SVENSKA TURISTFÖRENINGEN

Kultur2020-07-30 17:17

När FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld skulle fatta svåra beslut vandrade han en del av Kungsleden, från Abisko till Nikkaluokta eller i motsatt riktning.

Dag Hammarskjöld var en djupt religiös person och till hans minne har Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta fått status som pilgrimsled. Han var även poet, och längs med vandringsleden finns stenar med inskriptioner från hans diktsamling "Vägmärken".

Det sägs att Hammarskjöld förutsåg sin död och därför skickade manuset till boken till sin lägenhet i New York strax innan han skulle utföra ett riskfyllt medlingsuppdrag i Kongo. Under uppdraget störtade hans flygplan och "Vägmärken" gavs ut postumt. 

Pilgrimsvandring i norra Sverige har blivit mycket populärt för dem som söker en djupare mening med livet. 

”Skälet till en pilgrimsvandring är ofta en djupare personlig händelse”, berättar litteraturvetaren Camilla Brudin Borg. Hon har intervjuat olika typer av vandrare utifrån deras syn på berättande, exempelvis i bloggar. Undersökningen visar på olika typer av vandrare, till exempel de som söker äventyrsberättelsen i Himalaya eller den självbiografiska skildringen av religiös metaforik. 

Vandring kan mycket väl vara turismens framtid, beroende på dess individuella uttryckssätt. En del vill "glamvandra" med minimal packning mellan fjällstugorna för att undvika tältnätter. Hardcore-typerna gillar utmaningarna med omarkerade leder genom Måndalen. För att inte tala om dem som springer längs Kungsleden för att bara ta sig fram snabbt, utan att hinna se något ordentligt. 

Utmana dig själv och vandra också utanför de klassiska lederna. 

Hoppa av "Glaciärexpressen" på Malmbanan och vandra ”rallarvägen” mellan de små stationssamhällena. 

Ödsligt belägna Sjangeli koppargruva, med anor från 1600-talet, är en av många gruvor som lagts ned på grund av bristande lönsamhet. 

Låktatjåkka station saknar perrong och du kliver rätt ut på fjället. En dagsvandring bort finns Trollsjön, med ett siktdjup på 38 meter. Bedårande vackert, med risken att du inte vill därifrån. 

Från Katterjåkk vandrar du längs smala stiger utmed norska gränsen mot Unna Allakas. Här kan du gå en hel dag utan att möta en själ.  Plötsligt rullar dimman in från väster och du förlorar riktningen. Det är samma dimma som gav norska motståndsrörelsen skydd mot upptäckt under andra världskriget. När dimman lättar skönjs en bunker bland fjällbjörk och sly. En oansenlig skylt berättar att bunkern byggdes som skydd mot ett tyskt anfall. 

Vistasdalen går parallellt med Kungsleden, mot Nikkaluokta. Halvvägs finns den klassiska Vistasstugan med originalinredning från 1960-talet.

Värm upp musklerna i bastun, för att sedan svalka dig i den brusande älven. 

Framme i Nikkaluokta, välj det udda boendet i de små prudentliga stugorna som tillhört samiska kvinnor. Det är lågt i rak och på väggen hänger en minnestavla som berättar om den tidigare ägaren, Anna, och hennes levnadsöde som sjuksköterska i Malmö.

När du hämtar vatten hos den bofasta grannen bjuds det samtidigt på skrönor om vem som kunde bära tyngst upp till Kebnekaise fjällstation. 

Folkbildning innebär att blanda ny information med egna erfarenheter. Med hjälp av metoden för historisk empati försöker jag skapa mig en bild av hur levnadsförhållanden har varit för människorna i nordligaste Sverige. Den historiska kunskapen underlättar för att kunna navigera i det nya komplexa samhället. 

Dag Hammarskjöldsleden

Dag Hammarskjöldsleden är identisk med Kungsledens första del från Abisko via Alesjaur, Singi, Sälka och Kebnekaise till Nikkaloukta.

Det är Sveriges nordligaste och längsta pilgrimsled, drygt tio mil lång.

Längs vägen finns sju stenar med inhuggna texter från Dag Hammarskjölds bok "Vägmärken". Texterna är på såväl svenska som samiska, tänkta som meditationsord att stanna upp inför och bära med sig under pilgrimsvandringen.

Urvalet är gjort av förre ärkebiskopen K G Hammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!