Med pinnar och limpistoler ska en grupp med barn i åldern runt sju år bygga en konstutställning.
- Tanken är att vi ska fylla ett rum med pinnar från golv till tak, säger konstnären Markus Lantto. Vi ska bygga en helt ny värld av pinnar.
Han är ursprungligen från Masungsbyn, men numera bosatt i norska Trondheim dit kärleken förde honom. Men nu är han alltså tillfälligt på besök i Norrbotten för att jobba med barnen i Parkalompolo.
- Det är frigörande, tycker han.
- Barnen har inga förutfattade meningar om vad som är konst. Då är det okej om jag säger "att nu ska vi limma ihop en massa pinnarna så får vi se vad det blir".
När barnen först samlades på torsdagsmorgonen var idén att de skulle bygga en kåta.
- Men nu verkar det bli någonting helt annat, säger Markus Lantto.
Det är också så han vill arbeta. Saker ska få bli sig själva i ett förutsättningslöst skapande.
- Det är en speciell känsla att få bygga något som är större än en själv. Och det är vad vi ska göra, säger Markus Lantto.
Konstnären Agneta Andersson från Kiruna är eldsjälen bakom sommarsatsningen på konst i Parkalompolo, ett arrangemang som hon drivit i många år nu.
-Mitt älsklingsprojekt, säger hon.
- Jag har så starka och positiva barndomsminnen här från Parkalompolo med höbärgning, lanthandel och bönemöten.
Då hade byn mer folk i rörelse också. Livet i Parkalompolo är annorlunda i dag. Byn har avfolkats, och hon vet inte exakt hur många som är bofasta här anno 2011. För tio är sedan vet hon att byn hade omkring 35 invånare. I dag bor ännu förre i byn. Men många har sommarstugor i området, så nu under den varma årstiden lever bygden upp. Dessutom är det många barn här nu, varför det blev naturligt att göra denna barnsatsning.
- Jag tycker också att sådana här kulturarrangemang, tillsammans med konsten som ställs ut nu i Lainio, kan vara ett bra alternativ till festivalerna, säger hon.
- Konsten drar folk och det är jätteroligt.
Nu har barnen en dag på sig att färdigställa den nya världen av pinnar, och redan i dag är det vernissage.
- Det här blir årets utställning i Parkalompolo.
Under nästa vecka får Agneta Andersson förstärkning av konstnärerna Victoria Andersson och Britta Marakatt-Labba. Tillsammans ska de ha tredagars workshop med barn i åldern 7-12 år. Då är temat natur med språk som verktyg - meän kieli, svenska och samiska.
Barnen kommer då att arbeta fram en personlig bild som kommer att broderas upp av en databrodyrmaskin.
Var och en får alltså ett personligt emblem att fästa på sin keps, jacka eller väska.