Skidåkning - en övning i krishantering

Skidåkning är inte bara att åka skidor. Det är kultur, politik, medicin, filosofi. Det har norrmännen insett och därför är de så överlägsna i skidspåren. Det förklarade Sverker Sörlin, författaren till boken "Kroppens geni", under Nattfestivalen i Korpilombolo.

Sverker Sörlin har skrivit boken som försöker förklara det norska skidundret. Under Korpilopmbolo nattfestival berättade han om varför norrmännen är så bra på skidåkning.

Sverker Sörlin har skrivit boken som försöker förklara det norska skidundret. Under Korpilopmbolo nattfestival berättade han om varför norrmännen är så bra på skidåkning.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur2011-12-12 06:00

Sverker Sörlin från Åsele i Västerbotten var i yngre dar en inbiten skidåkare som siktade på en landslagsplats. Han nådde som bäst en 14:e plats i en VM-uttagning. Då lade skidorna på hyllan. Där fick de ligga tills han såg Northug och Björgen, de två norska skidessen.

- Det var Northugs sätt att hålla kroppen. Det var ju revolutionerande. Och så Marit Björgen. Då förstod jag att här fanns det en bok att skriva.

Och det blev ingen vanlig bok om skidåkning.

- Det blev mera en roman kring skidåkningens filosofi, men också etnografi kring de norska skidåkarna och varför Björgen och Northug är så bra.

Sverker Sörlin höll sitt föredrag i församlingsgården i Korpilombolo, mitt i Kalla-land, men det var om de norska framgångarna ha talade, försökte förklara varför Norge är den ledande skidnationen och varför skidåkningen är så mycket mera än bara skidåkning.

- Det handlar om att ha kunskap i kroppen. Skidloppet är en övning i krishantering. Oddvar Brå berättade för mig att när man går in i väggen gäller det att ta ledningen, då kan man dra ner på farten utan att kanske någon annan märker det och vinna i alla fall.

Sverker Sörlin följde i arbetet med boken de norska skidstjärnorna i deras träning och besökte dem även i hemmen. De norska skidessen kommer från Tröndelag och där tränade Sörlin med Northug, Björgen och de andra. Det handlade om långa träningspass.

- Nordhug förklarade hur han känner hur musklernas renas i löpningen i utförsbackarna.

De löptränar mycket i tungsprungna myrmarker. Det handlar om att visa arbetsmoral, att man duger något till, är uthållig och stark. Att vara bra på skidåkning ger prestige i Norge, bland hög som låg. De norska framgångarna kan inte förklaras med något enkelt som en stor bredd.

- De norska framgångarna beror på en förankring i en lokal och regional kultur. Sedan finns också den norska distriktspolitiken med lägre arbetsgivaravgifter i glesbygd för att bygderna ska överleva. Man måste ta med allt för att förstå skidåkningen, förklarade Sverker Sörlin.

Mikael Niemi är också betagen på skidåkning med 1000 kilometer i spåren varje vinter. Han gav en livfullare skildring av det speciella med just skidåkningen. Han hade tagit med sig skidorna, visade hur bra skidor ska vara, hade också med sig stora väskan med vallor.

- Den förnämsta av alla sporter. Redan som åttaåring åkte jag Malmloppet, 25 kilometer från Kaunisvaara till Pajala. Det var tufft.

Det gjorde inte så många andra i hans ålder. Skidåkning var inte populärt. Statusen låg i att spela ishockey och fotboll.

- Ishockey är en sport för lata. De har ju avbytare, fjantigt. Tänk om den som åker femmilen på skidor fick ha avbytare.

Mikael Niemi hävdar att skidåkning är magiskt och något man bör göra varje dag. Och det ska åkas med tidtagning. Och han hävdar att alla med normal fysik kan åka Vasaloppet.

- Det hänger på tekniken om man ska orka ända fram.

Mikael Niemi har åkt Vasaloppet och i Pajala IF:s lag fick också en stockholmare plats sedan han löst medlemsavgiften. Stockholmaren ville i sin tur ta med en norsk kvinnlig åkare.

- Det var Åsne Seierstad och hon åkte i Norges landslagsdress.

Och det var Seierstads förläggare, Svante Weyler, som var stockholmaren i Pajala IF:s lag. Mikael Niemi kunde visa en bild på sällskapet inför starten i Sälen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!