För en dryg månad sedan polisanmäldes Anders Sunnas konstutställning i Kulturens hus av STR. Åklagaren har inlett en förundersökning om hets mot folkgrupp.
När medlemmarna i STR fick veta att Anders Sunna skulle komma till Kulturens hus bestämde de sig för att organisera en manifestation.
– Vi gick ut med det först igår då vi fick polistillstånd och med hänsyn till det tycker vi att gensvaret har varit väldigt bra. Men det är många som inte kan vara här och många som inte vågar, säger Eva Kvist.
Under manifestationen höll flera av deltagarna tal.
Annette Kohkoinen, vice ordförande i STR, berättade att hon häromdagen fick en inbjudan i Kulturens hus nyhetsbrev om att komma till konsthallen på en barn-workshop.
– Kulturens hus är mitt hus också, men jag har blivit väldigt illa berörd av utställningen och kan inte gå in där med mina barn, säger hon och ifrågasätter hur Luleå kommun kan marknadsföra den.
SD-politikern Joas Funck, ledamot i Kultur- och fritidsnämnden, var också en av dem som tog till orda:
– Det är illa när kommunala platser används som en arena för konst som ställer minoriteter mot varandra.
Evelina Rydeker (MP), kommunalråd och ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, var med som åskådare.
– Jag lyssnar självklart på kritiken, men konsten ska vara fri och vi som politiker ska hålla en armlängds avstånd. Det är inte min uppgift att gå in och bestämma vad konsthallen gör.
Klockan 18 började konstnärssamtalet mellan Anders Sunna och konsthallschefen Karin Erixon. Den avslutades med en frågestund och Eva Kvist räckte upp handen.
– Konsten ska vara fri, men den ska inte få kränka, missakta och skada människor som den konst du presenterar här gör. Den får människor att må riktigt dåligt och känna rädsla. Jag är avbildad i den här utställningen, men hur kan jag vara en del i en konflikt som jag inte ens har känt till?
Anders Sunna svarade då att hon inte är en del av konflikten, utan av lösningen.
– Du har en position där du kan kalla oss till ett möte, säga att det här måste vi gå igenom, diskutera och se var problemet ligger. Varför det blev avlysta märken och tvångsförflyttning och hur kan vi skapa sammanhållning och hjälpas åt? Det är där STR kan vara ett verktyg och göra det som Sametinget inte kunde göra.
– Förstår du att det har lett till polarisering, undrade Eva Kvist då.
Anders Sunna hänvisade till den pågående rättsprocessen och menade att han inte kunde svara mer och föregå den.
– Om man väljer att polisanmäla, då måste jag vänta.
Gunnel Särkimukka i publiken är också tornedaling, men till skillnad från STR:s representanter välkomnar hon Sunnas konst.
– Den leder till viktiga samtal om maktstrukturer som i grunden skapats av en statlig politik och som påverkat tornedalingar, fjällsamer, kväner, skogssamer och lantalaiset och samer som inte fick vara samer utan blev nybyggare. Konflikterna ska upp till ytan, för vi kommer aldrig vidare annars. Vi behöver ta diskussionen och samtalet för vi sitter i samma båt, sa hon.
Men Eva Kvist gick från mötet lika illa berörd som innan.
– Han var ju ganska klar med att den här minoriteten egentligen inte har gjort någonting utan han använder oss som ett verktyg och det är ju fruktansvärt.
På torsdagen blev det känt att ytterligare en tornedaling har polisanmält utställningen.