Anna Mohr och Kjell Rindar tillhör den svenska hbt-rörelsens pionjärer. Nu står de på Kungsträdgårdens scen och möter jublet från tusentals människor som firar Stockholm Pride 2011.
Tidigt på 1980-talet var det inte lika enkelt. Homosexuella frigörelseveckan, Stockholm Prides föregångare, krävde stort mod att delta i. Demonstrationståget gick genom Stockholm city till Kungsträdgården och skanderade:
Vi är många fler
De flesta står bland er!
Ut ur buskarna
In i samhället!
Första gången Anna Mohr träffade Kjell Rindar var på tåget ut mot Saltsjöbaden. Kjell var ordförande i RFSL och en av få homosexuella som syntes öppet i Sverige. Anna hade ännu inte kommit ut.
- Jag satt hela tågresan och var stolt bara över att sitta mitt emot en öppen homosexuell, prata med Kjell vågade jag inte, säger Anna.
Hon skulle bli en av Sveriges första lesbiska hbt-aktivister. I Dagens Nyheter berättar Anna om svårigheterna att få igenom lagändringar som skulle ge homosexuella samma rättigheter som alla andra.
- Vi fick ständigt höra att samhället inte var moget. Vilket egentligen betyder att majoriteten inte är mogen att ge en minoritet vad man själva anser vara självklara rättigheter.
På det sättet har samhällsklimatet inte förändrats på ett halvsekel. Argumentet mot registrerat partnerskap, homoadoptioner, lesbiskas inseminationsrätt, homoäktenskap och allt som kommer sedan är ständigt detsamma: samhället är inte moget.
Men visst har det gått framåt. Från skepsisen som mötte frigörelseveckan till folkfesten som utgör Stockholm Pride är det långt. Hbt-rörelsens envetna kamp för alla människors rätt att vara sig själva har gett resultat i lagstiftning och attityder. Att Stockholm Pride flyttar från avskildheten i Tantolunden till Kungsträdgården mitt i city är en naturlig utveckling.
Nu gäller det att försvara Stockholm Prides radikalitet. Att bevara festivalen som en frizon. Alla som besöker festen i Kungsan och tar del av det fria inträdet måste tänka på vad som står på skyltarna vid ingången:
"Välkommen till Stockholm Pride. Du lämnar nu heteronormen."