Norrmannen Helge Sunde är känd för sina kompositioner av samtidsmusik för stora ensembler. Han har inte tidigare spelat med Norrbotten big band, men framträtt i andra sammanhang i Norrbotten.
- Jag spelade med Hector Bingert i Haparanda midsommarafton 1998. Det var då som Norge slog Brasilien i fotboll. Det är enda gången det inträffat. Vi sköt upp repetitionen för att kunna se matchen. Sedan stod jag och Hector på var sitt bord och jublade när Norge vunnit.
Det blev en oförglömlig konsert för denne norrman. Han har också en oförglömlig litterär upplevelse från Norrbotten.
- Mikael Niemis fantastiska öppning i boken Populärmusik från Vittula.
Men Korpilombolo?
- Det låter som det låg någonstans på Elfenbenskusten. Jag har googlat och sett att det bor 548 invånare i Korpilombolo.
Och under färden till Norrbottten fick han höras talas om Agneta Fältskogs gamla hit "Tio mil kvar till Korpilombolo".
- Den kanske vi skulle spela, säger han men ger inget löfte.
I Korpilombolo blir det spelning i gymnastiksalen. Det blir främst Helge Sundes egen musik och det är ovanligt.
- Det är andra gången jag spelar min musik med ett annat band. Förra gången skedde det i Århus.
Det egna bandet är Denada, ett inte alls traditionellt storband som han är konstnärlig ledare för hemma i Oslo. Det fullständiga namnet är Helge Sunde Ensemble Denada. Han skriver sin musik för den egna ensemblen.
Enligt Helge Sunde är norrmännen njugga i inställningen till storband. Det finns inget fast storband i hela Norge. De kopplas bara samman med det gamla, traditionella, som Baisie och dixieland. Sunde tar till den välkända norska lutfisken när han beskriver vad han gör med storbandet.
- Vi äter mycket fisk i Norge och blir ganska "lei" på fisk. Så lutfisken måste kryddas bra, få garnityr och en god sås för att den ska smaka. Det handlar om att vara kreativ och det är så också med storbandsmusiken.
Det är den kreativiteten Helge Sunde bjuder på i gymnastiksalen i Korpilombolo på söndag, med tjuvstart i Kulturens hus i Luleå på lördagskvällen. Och sedan lovar han också att det kan bli lite Walt Disney-musik, ur Snövit och de sju dvärgarna.
- Det kan bli Some day my prince will come. Blir det bra stämning kommer jag också att sjunga som Kalle Anka. Jag har lärt mig hur han låter.
Helge Sunde kommer från det lilla samhället Stryn på Västlandet, 30 mil norr om Bergen, en bygd som producerat musiker och idrottsmän genom åren.
- Stryn är lite större än Korpilombolo. Från lilla Langevåg norr om Stryn kommer det 50 professionella musiker. Det blev följden av att en industriägare där köpte blåsinstrument till alla sina anställda.
Det var denne industrimans musikintresse som ynglade av sig. Helge Sundes far blev ledare för Stryns skolecorps. De norska skolecorpsen är ett välbekant inslag i sommar-Sverige.
- Men nu är skolecorpsmusiken på nedgång. Inget av mina barn spelar i corpsen, de föredrar teater eller stråkorkester.