Syntjuntan som syr med ledande tråd

När nybildade föreningen Kluster bjuder till festival får traditionella instrument samsas med de lite mer annorlunda - som kortvågsradio, flexichord och ett helt gäng handsydda (!) syntar.

Flexichorden är ett gitarrliknande instrument.

Flexichorden är ett gitarrliknande instrument.

Foto: Pressbild

KULTUR2011-09-17 08:39

(Här kan du se hur man syr en synt.)

Det är inte schlager, inte discopop
och inte särskilt dansvänligt. Men därutöver kan konstmusik vara nästan precis vad som helst.

På Klusterfestivalen nästa helg finns chans att ta del av några smakprov i form av konserter och workshops. Norrbotten Neo är först upp på scenen med en konsert inspirerad av John Cage, en av den moderna musikens största förnyare. John Cage spelade redan på 1930-talet bland annat på gamla radioapparater och köksredskap. Även Norrbotten Neo har med sig en kortvågsradio, men också andra instrument som flöjt, cello och preparerat piano.

En av de mer annorlunda programpunkterna är Syntjuntans workshop där deltagarna får sy en egen synt. Till sin hjälp har de diverse komponenter, som kretskort, kondensatorer och motstånd. Och så nål och (ledande) tråd, så klart.

- Vi vill uppmuntra fler tjejer att hålla på med elektronisk musik, få en bredare publik och visa att det inte är så svårt. Man behöver inte vara ingenjör för att klara av det, säger Ann Rosén från Syntjuntan.

Inga förkunskaper krävs, och tjejer och killar i alla åldrar är välkomna.

- Vi har haft deltagare från 12 till 84 år, säger Ann Rosén.

Resultatet blir ett instrument som kan låta knastrande, wailande eller ljudande. På Klusterfestivalens andra och sista kväll avslutar Syntjuntan med en konsert ihop med workshopdeltagarna, som framför musik på sina egenhändigt sydda syntar.

Kluster, som bildades i våras, är Norrbottens första förening för nutida konstmusik. Att man nu ställer till med en festival är för att visa norrbottningarna en ny musikgenre som inte alls är så konstig som den låter.

- När man pratar om elektroakustisk musik och konstmusik tror jag det kan finnas en föreställning att det är väldigt smalt och svårt och elitistiskt. Men det är inte vår avsikt att späda på de fördomarna utan vi vill bredda intresset. Vi tror att en publik utanför den redan insatta kan finna intresse i det här, säger Anders Lundkvist, sekreterare i Kluster.

Klusters styrelse förklarar nutida konstmusik som experimentell och medvetet konstnärlig musik. Det är klassisk musik, fast i en modern variant.

- Om du lyssnar på Rix fm så säger de att de spelar "ny musik". Och det kanske det är rent tekniskt - men det är inte det jag skulle kalla ny konstmusik, säger Anders Lundkvist.

Men precis som föreningsnamnet antyder vill Kluster ta till vara på den moderna konstmusikens bredd och spretighet - snarare än att utesluta någon. Förutom Klusterfestivalen kommer föreningen att ordna återkommande konserter, workshops, seminarier, ägna sig åt opinionsbildande arbete och medverka i olika festivaler.

Så, hur ska man förbereda sig som festivalpublik?

- Man ska slappna av och inte tro att man måste förstå, säger Margit Schiött, ledamot i Kluster.

- Vi kan inte tvinga folk att tycka om det vi gör men vi kan öppna en dörr till att låta människor få ta del av det, säger Anders Lundkvist.

Klusterfestivalen

Datum: 23-24 september
Plats: Norrbottensteatern och Lillan
Arrangör: Föreningen Kluster
Programpunkter: Norrbotten Neo gör ett musikaliskt porträtt av förnyaren John Cage, Herman Müntzing improviserar på sitt egenkonstruerade instrument flexichord, Evolution Percussion Duo bjuder på svensk-amerikansk slagverksmusik, Midaircondo framför drömsk avantgardepop, med mera...
Medlemmar i Klusters styrelse: Lisa Stenberg (tonsättare och musiker), Robert Ek (klarinettist, Norrbotten Neo), Anders Lundkvist (konsertarrangör och improvisationsmusiker), Björn Sikström (tonsättare), Margit Schiött (konstnär och kulturarrangör), Jakob Moe (musiker och student), Martin Tunbjörk (klubbarrangör och student) och Yessiqa Lövbrand (dansare och performanceartist).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!