Gratissajt för svenska klassiker
När Horace Engdahl intar scenen som avslutning på Biblioteksdagarna går det som ett sus genom publiken. Mer litterär ikon är så får man leta efter. Han talar utan hjälpande text, som alltid, och det är faktiskt också första gången han håller en presentation i sällskap av en dator. Nu är det dock nödvändigt, eftersom han finns på plats för att förevisa Svenska akademiens nya skötebarn, Litteraturbanken.
Foto: Fotograf saknas!
- Först och främst är det mentala objekt, meningsstrukturer. Och dessa behöver inte nödvändigtvis omfatta en fysisk existens, det kan handla om sagor, berättelser eller dikter som återberättas muntligt. Men inte desto mindre är detta mentala objekt åtminstone emellanåt beroende av en fysisk bärare, människan, för att återuppstå, fortsätter Engdahl.
Den andra typen, är det vi i vardagslivet pratar om som texter; fysiska föremål som bärare av berättelsen och som uppstått i och med skrivkonsten. Vanligtvis ser vi dem som böcker eller tidningar, men sedan ett par decennier också i digital form - lagrade på fysiska föremål eller fritt svävande ute på internet.
- Det är här en starkt förvirrad debatt om upphovsrätt har uppstått i samhället. Man tror att om man köper en skiva, en bok eller en film så äger man den. Det bygger på en förväxling mellan de två existenserna; konstnärligt innehåll och föremål. Man kan aldrig köpa upphovsmannens konstnärliga innehåll, säger Engdahl.
Men. Många av de klassiska, litterära verken blir fria att tillgängliggöra 70 år efter upphovsinnehavarens död. Det har varit en förutsättning för det projekt som Horace Engdahl i egenskap av ständig sekreterare för Svenska akademien nu driver.
Med Litteraturbanken.se ämnar akademien skapa en webbplats där de flesta viktiga svenska verk finns att läsa. Gratis, utan lösenord eller abbonnemang.
- Vi tänkte inte bara först och främst på forskningsvärlden utan också på de unga. För dem är det så naturligt att ta reda på saker via webben och att läsa böcker på det sättet skulle också kunna vara det. Dessutom kan Litteraturbanken vara ett alternativ för avlägsna platser och små samhällen där man kanske inte har råd att köpa in hela bibliotek för att bedriva undervisning. Litteraturbanken ska vara en sorts "folkets litteraturhistoria".
Än så länge har man börjat fokusera mest på 1700- och 1800-talsförfattare. Men drömmen är att det ska finnas kompletta samlingar över samtliga svenska författare från Heliga Birgitta till dags dato.
- Jag vill inte nämna ordet "kanon" med tanke på debatterna som varit, men vi kan väl säga att vi på akademien har en lista med de hundra viktigaste författarna under historien. Och tittar man noga på de författare som redan nu ligger ute på Litteraturbanken kan man skymta denna kanon...förlåt, lista, säger Engdahl och ser förlägen ut när publiken brister ut i skratt.
Arbetet med Litteraturbanken kommer att ta tid, menar Engdahl. Men samtidigt hävdar han att akademien kan hålla på hur länge som helst med något när de väl lägger manken till. Drömmen är att först få den svenska litteraturhistorien på plats och sedan allt nyare och aktuella författares verk.
- Det finns små rörande försök av författare att skriva direkt för nätet i dag men det är så lite. Därför kommer allt på Litteraturbanken att vara fysiska böcker som blivit digitala genom kopiering. Men banken kommer också att bli en brygga över till en framtida litterär värld som vi inte vet hur den kommer att se ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!