Det är jullov och många barnfamiljer är Nordpoolen i Boden. Ute är det förvisso kallt som på Nordpolen, men inne är det varmt och fullt av musik- och rörelseglädje.
Northern Sounds UF drivs av några elever som går sista året på Musikgymnasiet i Boden. UF-företag startas och drivs under ett läsår.
– På andra program är det obligatoriskt, säger Wilmer Heikkilä, men tillägger att de har det som tillval.
Musikelever som tidigare drivit UF-företag har inspirerat dem, uppger Mirja Andersson.
Hon ansvarar för marknadsföring, Märta Rörland för kommunikation, Wilmer Heikkilä för ekonomin och Tilde Godmo är VD. De startade upp företaget i höstas. De gör det för att det är kul att åka runt och sjunga, men också för att det ger värdefull erfarenhet.
– Det är absolut jättebra inför framtiden, säger Tilde Godmo.
Deras affärsidé bygger på att erbjuda olika musikevenemang, främst i Boden, men även i intilliggande områden. Hittills har de arrangerat luciatåg, spelat på Internationell after work, en handbollsmatch och en hockeymatch tillsammans med badhusets maskot Poolman.
Utbudet är brett.
– Vi anpassar oss relativt mycket till dem som efterfrågar oss, till exempel har någon efterfrågat en musikquiz live. Det beror också lite på sammanhanget. På en middag är det kanske lite lugnare evenemang, säger Tilde Godmo.
På Nordpoolen hade de satt ihop ett program för att sjunga för barn.
De marknadsför sig via Instagram. Trots den korta tiden har Mirja Andersson lärt sig vikten av att söka upp och ta kontakt med potentiella kunder. Wilmer Heikkilä erfar att det är jättebra att kunna just ekonomidelen.
– Jag har lärt mig, att skicka fakturor och sånt.
Är det svårt att ta betalt?
– Det beror på, man ska ju inte ta för lite betalt. Det gäller att värdera sin egen tid. Vi kommer överens om ett pris.
Peter Wallin på Nordpoolen har blivit lite av deras mentor. Han tycker Northern Sounds är ett fantastiskt gäng; duktiga, professionella och roliga att jobba med.
Till våren måste de avveckla företaget. Tilde Godmo och Mirja Andersson har inte bestämt vad de ska göra efter studenten, men påpekar att Musikgymnasiet ger behörighet för högre studier.
– Det hade varit jättekul att jobba med musik, men jag vet inte hur, säger Tilde.
Även Wilmer Heikkilä vill jobba med musik och drömmen är att bli musikalartist.