Earth Oddity-festivalen arrangerades för första gången i fjol och höll på i två dagar. Medan artister underhöll på scen i skogsbrynet kunde besökarna prova olika sorters lokal mat i marknadsstånd och tält och lyssna på föreläsningar om hållbar mat.
– Jag tycker det är jätteroligt och fantastiskt att bolaget vill satsa på det här. Det är något som kommer kosta bolaget mycket pengar, men det här är något vi tror på, sa Lina Ekström Morin, chef för anläggningen Peetgården, inför fjolårets festival.
Arrangör var Almost There AB, ägare av Peetgården, där lokalproducerad mat genomsyrar alla aktiviteter som arrangeras – sommarkaféer, pubkvällar, bröllop, midsommarfirande och festivalen som toppade sommaren i slutet av augusti.
Festivalen kostade åtskilliga hundra tusen kronor och förutom en del stöd av kommunen och regionen satsade bolaget egna pengar. Besöksantalet var blygsamt men förhoppningen var att det skulle växa till en större återkommande festival.
– Visst det är lite kaxigt, men vi tycker det är viktigt att vi har en dialog om den lokala maten och självförsörjningen. För oss är det ett statement, sa Tom Løyche, vd för bolaget.
Även i år planerades en festival, men innan sommaren ens har börjat meddelar arrangören på sin hemsida att man beklagar men måste ställa in.
– Vi är en privat aktör och kände att vi inte hade riktigt fick in det stöd vi behövde för att kunna genomföra festivalen i år, säger Rebecka Larsson på Peetgården till NSD.