Repetitionerna av Patrik Häggströms dansföreställning Mind the Gap pågår för fullt i Luleå balett & rytmiks lokaler. Dansarna Victoria Vikström från Luleå, Vaatu Kalajoki från Uleåborg och Kimmo Alakunnas från Helsingfors rör sig över golvet i snabba rörelser till hög technomusik medan koreografen tittar på.
- Koreografin har verkligen varit en process, men jag märker att jag ständigt återkommer till det narrativa, säger Patrik Häggström.
- Det är en berättelse som de här karaktärerna berättar via sina relationer till varandra, men det gäller också att försöka hitta det fysikaliska i berättandet. Vissa bitar improvierar dansarna utifrån satta ramar eftersom jag tycker om när rörelserna har en nerv - när man känner att vad som helst kan hända. Men sedan finns det också satta rörelser för att man ska känna samhörigheten i dansen.
Mind the Gap är en föreställning om tre personer som befinner sig på en tunnelbaneperrong och plötsligt börjar interagera med varandra. Den handlar om identiteter och förväntningar och om att söka sig tillbaka till ursprunget. Patrik Häggström har tidigare gjort föreställningen Gap tillsammans med Fabian Wixe och Mind the Gap kan ses som en fortsättning.
- Jag arbetar med glappet mellan det som är verkligt - hur samhället ser ut - och en slags idévärld med satta normer och våra egna drivkrafter. Det är nämligen inte alltid de två sakerna klaffar perfekt. De här tre dysfunktionella människorna befinner sig i en offentlig miljö och agerar helt enkelt rakt ut vad de tänker på. Sådant gör man ju inte i tunnelbanan, säger Häggström.
- Under förstudierna till koreografin hamnade jag alltid i ungdomliga subkulturer, ett exempel på där man försöker skapa världar utanför samhällsnormen. Det är som att normen är - generaliserat förstås - att alla vill vara Paris Hilton, men vi är inte alla Paris Hilton. Mind the Gap handlar om att komma tillbaka till den man var från början, innan man blev matad med alla ideal om hur man ska bete sig för att vara lyckad.
Patrik Häggström pratar om "den helande dansen" där de tre dansarna så småningom hittar till varandra och medmänskligheten efter att ha gått igenom en lång rad konflikter. Förväntningar och motsättningnar är något han själv ofta går och tänker på, och det är naturligt att det kommer fram i hans arbete.
- Alla konstnärer vill tvätta sin smutsiga byk, säger Häggström och skrattar.
Mind the Gap är en sorts pilotföreställning i vad som Dans i nord hoppas ska kunna bli ett längre projekt. Samtidigt som Mind the Gap produceras med resurser både från svenska Dans i nord och finska Jojo Oulun Tanssin Keskus så samarbetar även ryska och norska dansinstitutioner i ett liknande projekt.
- Förhoppningen är att vi alla fyra ska kunna samarbeta i produktioner. Om vi får finansieringen vi sökt kommer vi att kunna hjälpa dansare och koreografer från alla fyra länder att få större turnéslingor och därmed få göra fler föreställningar på fler ställen och för fler människor, säger Maria Rýden på Dans i nord.
Patrik Häggström valdes av den finska och svenska institutionen eftersom de tyckte bäst om hans idé bland många sökande. Själv är han väldigt glad över möjligheten att få göra en större, internationell produktion.
- Jag vet folk som skulle kunna kapa av sig ena armen för att få en sådan chans. Koreografi är ett hantverk och man måste göra mycket, mycket, mycket för att bli riktigt duktig, säger han.
Fotnot: "Mind the Gap" spelas först i Uleåborg och kommer sedan till Norrbotten under vecka elva.
Tillbaka till ursprunget i nytt samarbete
"Mind the Gap" är en dansföreställning där finska och svenska institutioner gått ihop och samarbetar. Maria Rydén på Dans i nord hoppas att det bara är början på en lång vänskap.
Veronica Vikström och Kimmo Alakunnas träffas på en tunnelbaneperrong. Tillsammans med Vaatu Kalajoki söker de sig tillbaka till sina identiteters rötter. Foto: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!