Mandana blandar svenskt och persiskt

Mandana Bagheri förverkligade sin dröm och öppnade eget kafé. Här blandar hon svenska klassiker med influenser från hemlandet Iran. ”Jag är en modig kvinna, jag vågar göra allt”, säger hon.

Persiskt. Delar av inredningen kommer från Mandanas hemland Iran.

Persiskt. Delar av inredningen kommer från Mandanas hemland Iran.

Foto: Josefin Wiklund

Drömjobbet2017-06-15 06:00

Sin första maträtt lagade Mandana som åttaåring, hemma i Iran. Det var spagetti och när föräldrarna tyckte om resultatet föddes ett intresse som lever än i dag.

– Jag har alltid älskat att laga mat och baka och jag gör det med hjärtat, säger hon.

I Iran jobbade Mandana som frisör men när hon och familjen kom till Sverige 1998 blev maten hennes nya bana. Hon har bland annat jobbat i kök på skolor och i äldreomsorgen.

Med åren växte intresset till en dröm om att öppna eget, en dröm som hon förverkligade i mars förra året när hon öppnade Mandanas Café på Drottninggatan i Boden.

– Jag har vuxit upp i ett hem där alla hade eget företag, det var aldrig något problem.

Här säljer hon bakverk och mat, både svenska klassiker som palt och kanelbullar och persiska smaker från hemlandet. Hennes specialitet är chokladtårtan, toppad med granatäpple och pistagenötter som blivit populär bland kunderna.

– Jag skulle gärna vilja göra mer persisk mat och visa upp vad vi har, säger Mandana.

För framtiden finns funderingar på att servera frukost, hon gillar tidiga morgnar.

Tanken var först att hon skulle jobba med hårbottagning med tråd på en av stans salonger under våren, men när hon fick höra att den här lokalen skulle säljas slog hon till. Här finns kafé-anor sedan 1950-talet och längs ena väggen finns bilder från stadens rika caféhistoria kvar, men resten av utrymmet har kryddats med Mandanas personlig smak – en blandning av svenskt och persiskt.

Sedan starten har fler och fler hittat hit och Mandana tycker att det går bra, de långa dagarna vägs upp av uppskattning från kunderna.

– Mandana fyller en viktig samhällsfunktion – hon för ihop kulturer. Det är även många ensamma som kommer hit, och trots att hon är ensam och gör allt själv har hon tid för varje människa, säger Lisbeth Selberg som är på besök.

Hon träffade Mandana genom Röda korsets språkkafé när hon var ny i Boden och de har varit vänner sedan dess.

– Och visst är det passande? Hon heter Bagheri och öppnade bageri, säger Lisbeth leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!