Roy Bernhardsson säger att det ska vara enkelt att grilla och att det ska vara något för alla. Han tar emot i hemmet i Heden, Boden, och i varje hörn av tomten står en grill.
En gasolgrill som används på både på sommaren och på vintern, står på altanen på andra våningen. På tomten finns sedan ett år också en grill/bastustuga. Vid vägen står en murad grill och så pekar Roy åt det andra hållet där det visst också står en.
Roy sköter nästan all matlagning i familjen och barnen Moa och Kim erkänner att de är bortskämda.
Denna soliga eftermiddag har han förberett för megagrill, flera sallader, förrätter, varmrätter och efterrätter.
Hemma hon familjen Bernhardsson är det alltså grill året runt.
– När det inte är trettio minusgrader så. Det har alltid varit så, det är ju så gott. När Moa var liten sade hon: nej, inte grillat nu igen. Men nu har hon ändrat sig och tycker om det, säger Roy.
På grillen kan det bli nästan vad som helst, Roy säger att han uppskattar allt grillat.
– Det är så anspråkslöst. Häromdagen grillade vi bara korv och fläsk och det var jättegott.
Han berättar att han varit intresserad av mat sedan han var i tjugoårsåldern.
– Jag vet inte hur det började men jag har alltid tyckt om att laga mat, säger Roy.
Inne i grillstugan blir det snabbt ganska varmt. Roy eldar med ved men han säger att grillbriketter håller glöden längre. Därför brukar han först elda med ved och sedan lägga på grillbriketter.
På grillen lägger han nu sparris, surdegsbrödet och zucchini till förrätterna. I familjen Bernhardsson är man förtjusta i sparris, fetaost, mozzarella och pinjenötter, så dessa ingredienser finns ofta med, också i den meny som Duoläsarna bjuds på.
Den grill som går varmast, året om, är gasolgrillen på altanen.
– Den är snabb och effektiv. Den blir som en ugn och i den kan man grilla allt. Det blir stekyta även på ovansidan på det man grillar. Jag har gjort pizza i den till exempel.
I gasolgrillen ska nu rotsakerna, lammet och fiskspetten grillas. I köket lägger Roy rikligt av sin egen kryddblandning på lammspjällen och gnider in den.
– Man ska alltid krydda köttet innan man grillar.
Han bankar kycklingfiléerna så att flaskan med olivolja studsar upp och ner på bänken.
– Det är för att de ska saftigare och tunnare för att de lättare ska gå att vira runt kabanosskorvarna. Kycklingen i sig smakar inte så mycket, de starka korvarna ger bra med smak.
Här har Roj en egen liten specialitet. I stället för tandpetare för att hålla ihop rulladerna använder han spagetti.
Timing är känsligt vid grillning, och att få allt klart i rätt tid kan var kinkigt.
Roy säger att han har lärt sig eftersom.
– Från början blev det en del som blev bränt, man är ju bara man, men jag lärde mig. Jag har aldrig termometer i köttet utan har lärt mig hur det ska se ut när det är klart.
Han säger också att när han har gäster så är det viktigt att de om som vill har fått ett glas vin om det blir väntan.
– Det är detaljerna som är det viktiga och som gör att det blir roligare. De rätter jag gör idag tar inte så mycket tid och de är inte komplicerade. De är bara goda.
Det Roy helst lägger på grillen är fläskkarré.
Moa säger att hon har svårt att välja någon favorit.
– Men det blir nog pappas ribbs. Han kryddar den så gott.
Kims favorit är grillspetten med pepparsås.
– Och starkt ska det vara.
RECEPT
FÖRRÄTTER med italiensk inspiration
Surdegsbruschetta
skivat surdegsbröd
mozzarella
tomat
basilika
olivolja
flingsalt
Pensla brödet med olivolja och grilla det
Lägg på ingredienserna.
Strö över flingsalt och ringla olivolja
Sallad med sparris och chorizo
sparris
chorizo
körsbärstomater
ruccola
parmesan
pinjenötter
olivolja
flingsalt
Grilla sparris och chorizo
Blanda med ruccola och pinjenötter rostade i stekpannan
Hyvla parmesan, ringla olivolja och strö flingsalt över o garnera med körsbärstomater.
SALLADER
Zucchinisallad
zucchini
mozzarella
pinjenötter
oregano
olivolja
flingsalt
Grilla zucchini
Blanda, strö över flingsalt och ringla olivolja över
Garnera med pinjenötter, mozzarella och färsk oregano
Sommarsallad
körsbärstomater
jordgubbar
basilika
olivolja
Blanda och strö över flingsalt och olja
VARMRÄTTER
Grillade rotsaker
kålrot
morötter
palsternacka
röd lök
fänkål
Grilla rotsakerna.
Här använder Roy en grillpanna med ett galler som rotsakerna ligger på för att de ska bli krispiga.
Lammracks
lammsracks
rubbing, det vill säga en blandning kryddor. Roy gör en egen med:
röksalt
oregano
timjan
dragon
farinsocker
svartpeppar
salt
Sätt folie på benbitarna som sticker ut för att de inte ska brännas
Gnugga in rikligt med kryddblandning
Grilla
Kycklingrullader med kabanoss
kycklingfilé
kabanosskorvar
glace
Banka ut kycklingfiléerna
Rulla dem runt kabanoss
Fäst ihop. Här har Roy bytt tandpetarna mot spagetti
Grilla och pensla med glace när de nästan är färdiga
Fiskspett
lax
tonfisk
sej
lime
Skär fisken i lämpliga bitar
Droppa över med lime
Stick på ett spett
Grilla
EFTERRÄTTER
Grillade persikor
persikohalvor, när det är säsong färska, annars burkpersikor
pistagenötter, rostade i stekpanna
turkisk yoghurt
honung
Grilla persikorna
Blanda honung och yoghurt
Strö över pistagenötter
Servera med vispad grädde
Bärknyten på grillen
hallon
jordgubbar
blåbär
limeskal
vit choklad
Lägg bären portionsförpackade i aluminiumfolie på grillen
Riv vit choklad och lite limeskal över
Gör till knyten och grilla
Servera med vispad grädde
SÅSER
Pepparsås (som Roy gör mest på vintern)
Caj-p original grillolja
grädde
peppar
Reducera till lämplig tjocklek genom att koka.
Peppra efter smak
Chevresås (lämplig till lammracks)
chevreost (Roy använder en mild)
crème fraîche
Blanda ihop efter tycke och smak
Kall basilikasås (lämplig till kycklingrulladerna)
turkisk yougurt
basilika
vitlök
Blanda ingredienserna
Mynta- och honungssås (gärna till fisk)
mynta
turkisk yougurt
vitlök
honung
lime
Blanda ingredienserna