Filmlänet jublar över slopat avtal: "Otroligt lustfyllt"

Förra sommaren sade Filmpool Nord upp det statliga filmavtalet. Under fredagen fick de fira.

Susann Jonsson, VD på Filmpool Nord, är glad över det politiska beslutet.

Susann Jonsson, VD på Filmpool Nord, är glad över det politiska beslutet.

Foto: Eija Dunder

Duo Nöje2015-05-08 13:53

KOLLA IN DUONOJE.SE FÖR DE SENASTE NÖJESNYHETERNA FRÅN LÄNET

För snart ett år sedan berättade Filmpool Nords VD Susann Jonsson att de, tillsammans med Film i väst och Film i Skåne, sagt upp det statliga filmavtalet.

Under torsdagskvällen befann hon sig i Stockholm då filmavtalets parter blixtinkallades till Kulturdepartement – och under fredagen firade hon tillsammans med sina kollegor. Anledningen var att avtalet, som styrt stödet till svensk film sedan 1960-talet, ska skrotas.

– Vi sade upp det med hoppet att röra upp och öka trycket på precis de här frågorna – en modern filmpolitik som inte utgår från en grund som fanns 1963, konstaterar Jonsson.

Kulturminister Alice Bah Kuhnkes tanke är att skapa ny statlig filmpolitik som ska ge ett teknikneutralt och mer kvalitetsinriktat stöd.

– Det krävs politiskt mod och vilja för att säga upp ett avtal som har funnits i 50 år och som många aktörer har en ekonomisk och känslomässig bindning till, säger Jonsson.

Hur viktig var er aktion förra sommaren?

– Det är jättesvårt för mig att värdera men jag tror inte att det saknar betydelse, om man säger så.

– När man läser Kulturministerns debattartikel och lyssnar på stadssekreteraren på Kulturdepartementet som drar motiven till att staten säger upp filmavtalet känner vi igen mycket av argumenten. Där har vi i stora drag en samsyn.

Och ni väckte tankarna?

– Det är för mycket att säga, det vågar jag inte. Man ska vara försiktigt med att värdera sin betydelse (skratt) – det räcker med att konstatera att vi har betydelse.

Vad är det som gör att ni vill ha den här förändringen?

– Personligen har jag jobbat med svensk filmpolitik i snart 20 år och man har alltid hållit på att lappa och laga och förbättra detta filmavtal. Varje gång det har varit upp till förhandling har man känt att det borde vara sista gången vi plåstrar det där, ingen är nöjd och alla gnäller, säger Susann Jonsson.

– Nu börjar vi på ny kula, med rent bord. Nu kan vi diskutera vilken typ av svensk film vi vill göra och vad vi ska ha för gemensamma mål, det är otroligt lustfyllt.

Filmproducenten Anna Björk, på Giraff Film, är också väldigt belåten över det politiska beslutet.

– Jag ser väldigt positivt på en statlig filmpolitik. Vi, och då ser jag framförallt Filmpool Nord som vår regionala röst, kommer få en bättre dialog och samspel på nationell nivå, vilket är jäkligt positivt för oss produktionsbolag uppe, säger Björk, som kallar beslutet för "väldigt avgörande".

– Det är värt att fira i Norrbotten som filmregion att vi har en kulturminister som driver filmpolitiken åt rätt håll. Vi som region kommer att bli mer delaktig i filmutvecklingen.

Och Susann Jonsson kan lämna Stockholm med ett leende på läpparna.

– Nu gratulerar vi oss själva och må lite gott i dag. Vi tar en trevlig helg – sedan kavlar vi upp ärmarna igen, säger Jonsson.

Filmavtalet skrotas

Filmavtalet kom till 1963 på initiativ av filmkritikern och affärsmannen Harry Schein.

Då bestämde sig regering och riksdag för att stödja inhemsk filmproduktion, som fått en ökad konkurrens av bland annat tv-mediet under 1950-talet.

Avtalet innebar att man införde en tioprocentig avgift på biografbiljetterna, som Svenska Filminstitutet fördelade till svensk filmproduktion.

Filmavtalet, som omförhandlats och omformulerats med jämna mellanrum, sägs upp 2017. Då är det tänkt att staten ska ta ett helhetsansvar för nationell filmpolitik.

Källa: Svenska Filminstitutet (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!