Krönika: Kvinnor får dölja sitt kön i spelvärlden

”Tack Mario! Men prinsessan finns i ett annat slott”. När jag som liten spelade ”Super Mario Bros” blev jag irriterad, all den ansträngningen bara för att mötas av en svampperson, när får jag rädda prinsessan och vinna spelet egentligen?Nu irriterar det mig av en annan anledning.

Foto:

Duo Nöje2016-03-31 13:00

LÄS DUO NÖJES KRÖNIKÖRER HÄR

I 13 av de 14 spel där prinsessan Peach deltar i Nintendos plattformsfranchise blir hon räddad. Varför är det alltid Mario som räddar Peach och aldrig tvärt om?

Ett argument som jag ofta hör när kvinnliga karaktärer i spel diskuteras är att det är naturligt eftersom att de som spelar är unga män. Stereotypen att bara tonårskillar spelar datorspel representerar dock inte hur det ser ut i verkligheten. Den genomsnittliga ”gamern” är 35 år gammal, och den kvinnliga andelen spelare är lika stor som den manliga. Ändå är det så otroligt svårt att hitta spel med bra kvinnliga karaktärer, och än svårare är det att hitta spel med karaktärer som inte är straighta.

Detta är kanske inte lika förvånande när man inser att endast 22 procent av de som arbetar i spelindustrin är kvinnor. Men det är tråkigt att de kvinnliga karaktärerna ofta används som ett objekt för den manliga hjälten att rädda.

Ett exempel på det senare är ett av världens största spel, ”League of legends”. I nuläget finns det 129 spelbara karaktärer, och det är ungefär lika många manliga som kvinnliga karaktärer. Både de manliga och kvinnliga karaktärerna kommer i olika skepnader och former. Pirater, fiskmänniskor, monster och mycket mer.

Skillnaden är att nästan alla kvinnliga karaktärer har stora bröst och smal midja, medan de manliga karaktärerna är mycket mer varierande. Problemet är inte att det finns sexiga kvinnliga karaktärer, utan att så många karaktärer ska vara så stereotypt sexiga att de berövas andra personlighetsdrag. Detta är symptomatiskt för just den spelgenren, spel som ”Smite”, ”Dota 2” och ”Heroes of Newerth” behandlar sina kvinnliga karaktärer likadant.

Sexismen stannar inte bara i spelen. 2015 släpptes GTFO (också känd som GTFO: Get the f&#% out), en dokumentärfilm som handlar om kvinnor i spelvärlden. I dokumentären får man se det ofta skrämmande bemötande som kvinnor i spelvärlden får, en kvinna som spelar online får försäkra sig om att dölja sitt kön, annars följer hot och sexuella trakasserier.

Hashtaggen #Gamergate var central i en av spelvärldens största kontroverser. 2014 var den central i en stor nätkampanj där kvinnliga spelutvecklare och bloggare blev utsatta för trakasserier och hot.

Flera personer fick sina hemadresser utlagda på nätet och fick fly sina hem, Gamergate blev för många en symbol för en strävan efter att bevara spelvärlden som en ”killklubb”.

Men det finns ljus i horisonten.

Gamergate skandalen öppnade mångas ögon för hur sexistisk spelvärlden kan vara och gjorde att ämnet diskuteras på ett mycket öppnare sätt än tidigare. Under 2016 släpps det ett flertal intressanta spel med kvinnliga huvudkaraktärer och stora spelserier som ”Assassins Creed” och ”Call of Duty” kommer att låta spelaren välja mellan att spela som man eller kvinna.

Men det är fortfarande viktigt att fortsätta diskutera de här frågorna. Alla ska ha rätten att njuta av spel – oavsett kön, etnicitet och sexuell läggning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!