KOLLA IN DUONOJE.SE FÖR DE SENASTE NÖJESNYHETERNA FRÅN LÄNET
Sedan förra sommaren har Katja Naula varit aktiv turfare. I spelet samlar du poäng genom att äga zoner som du befinner dig i. Allt följer du via en app i din egen telefon.
– Det som lockade var den extra motionen man fick, säger Katja.
Kort efter att Katja började turfa hakade hennes man Anders Pettersson på.
– Först skrattade jag. Sen började jag fara runt som en galning. En gång åkte jag ut mitt i natten i spöregn, säger Anders och skrattar.
I helgen arrangerar de Luleås första ”Turf event” – Luleå Open Turf.
Via appen kan du se dina medspelare i realtid. Det gör att Turf har blivit ett väldigt socialt spel, menar Katja. Hon och Anders har bjudit hem medspelare när de såg att de befann sig i närheten.
Via chattfunktionen kan man kontaka medspelare, något som tydligen inte är helt ovanligt, enligt Katja. Under användarnamnen ”In_da_Shadow” och ”katlaett” spelar Katja och Anders.
Paret har tidigare varit på plats i Västerås för ett ”Turf event” där cirka 120 personer närvarade och antalet zoner var runt 400 stycken. Katja visar en bild på telefonen som visar hur många spelare som var inom området vid tid för start. Skärmen är full med gubbar.
Den gröna gubben visar var man själv befinner sig och de röda gubbarna visar var medspelarna är.
Vid eventen är det tillfälliga zonerna man spelar om och de vanliga zonerna tas bort.
Under lördagen kommer det vara tillåtet att använda cykel, i vanliga fall är annars alla transportmedel tillåtna i Turf.
– Vi har tagit zoner med båt, snöskoter och skidor. Bil kan anses som fusk enligt den mest tävlingsinriktade men inget säger att man inte får, säger Anders.
Zonerna brukar läggas så att de är mer lättillgängliga via fot och cykel. Ofta befinner sig zonen en liten bit ut i skogen eller på en gångväg.
Den mest omtalade zonen i Luleå kallas för ”Våtastrumpor” och ligger ute på Mjölkudden.
– Man blir alltid blöt om fötterna när man ska ta den zonen, säger Katja.
En annan svårtillgänglig zon är belägen uppe på Rödbergsfortet i Boden.
Anders och Katja menar att Turf är för alla och att det är en bred grupp som deltar. Enligt dem har Turf blivit mer folkligt än orientering och kan spelas av alla, oavsett ålder och fysik.
– En av elitspelarna är runt 60 år. Det är även många datornördar som får upp ögonen för Turf, säger Anders.