­– Jag kan ju inte låta bli att retas säger konstnären Mats Wikström som tillsammans med sambon Anna Lagerman arrangerar Råneåbiennalen. Anna, konstnär sedan cirka två år, har varit med och arrangerat Hultsfredsfestivalen och i Luleå har hon varit med och startat upp den alternativa musikscenen Föreningsgatan 7. De båda bor i Mats hus i Träskbrännan i Råneå.

Idén till att ordna en konstbiennal kom spontant för cirka två månader sedan:

– Vi satt och pratade om att det är tråkigt att inte vara delaktig i Luleåbiennalen. Några dagar senare kom idén som ett skott rakt in i min hjärna: ”Vi ska arrangera Råneåbiennalen!” Det är ju så att vill man vara delaktig så får man ordna något själv, säger Mats.

Artikelbild

| Anita Enström, en av de konstnärer som kommer att visas under Råneåbiennalen.

På kort tid och med egen finansiering satte paret ihop programmet som i första hand äger rum från och med lördag fram till jul. På programmet står konstutställningar, föreläsningar och performance av kända och mindre kända konstnärer. Det finns även programpunkter som inte har direkt koppling till konst. Till exempel kommer Greger ”Spring för livet” Jonsson, Arvidsjaur, och berättar om att bli och leva nykter, och på invigningsdagen blir det bland annat uppvisning av line dance. Än så länge är det öppet för fler programpunkter och de välkommnar förslag från allmänheten.

De har hyrt en lokal i centrala Råneå som ska fungera som utställningslokal och mötesplats för alla som vill delta på något sätt.

– Vi bor i Råneå och jobbar mestadels i Luleå. Men nu vill vi vara mer verksamma i Råneå. Det har varit otroligt berikande det gensvar och den hjälp vi fått så här långt av Råneåborna. Vi hoppas att det vi startar kan fortsätta i någon form, som en mötesplats för konst, kultur och samhällsfrågor. Vi fixar lokalen och så att säga ”krattar manegen” så får andra stå för innehållet, säger Anna.

– Det här utbytet som vi har med Råneåborna ger mig mycket livskvalité. Jag har brukat resa till New York varje vår och höst men just nu känns det mycket roligare med alla möten och samtal som uppstår här. Och det verkar vara en verksamhet som Råneåborna gillar. Vi hoppas att Råneåbiennalen med tiden ska bli något stort och bra, säger Mats.

Artikelbild

| Närbild av ett broderi av Råneå kyrka, ännu en bild som kommer att visas på Råneåbiennalen.

Mats har ett långtgående intresse för folklig konst och var till exempel curator för utställningen ”Där kärlek är” 2017 på Havremagasinet. Han har samlat folklig konst i många år och delar av samlingen kommer att visas vid biennalen. Det senaste förvärvet, 34 målningar av konstnären Anita Enström kommer att visas i Bölebyns bygdegård den 8 december. Råneåborna har varit delaktiga med att samla in fler utspridda målningar och information om konstnären.

Några fler nedslag i programmet: Jörgen Nilsson Överhörnäs, presenterar egen och andras konst i det offentliga rummet. Guidad visning av mässhaken i Råneå Kyrka, mekaniska skulpturer av Hans Bäckström, Råneå och: Bertil Sundstedt presenterar konstnärer med koppling till Råneå med omnejd.