Jan Landin föddes på Holmön utanför Umeå, men flyttade redan som ung upp till Kiruna där pappan fått nytt arbete som kyrkoherde. Som 17-åring gick Landin 1962 med i den lokala segelflygklubben och fick uppleva känslan av att sväva tyngdlös uppe bland molnen.
Det gav mersmak.
- Vi grabbar brukade sitta på klubben och snacka om allt möjligt, och en av de stora drömmarna för oss var flygvapnet, berättar Landin.
För en del stannade drömmen vid just en dröm. Men Jan Landin var fast besluten av att göra sin längtan till verklighet.
1965 sökte han till flygvapnets pilotutbildning och fick besked om att han kommit in.
- Jag minns det så väl. Jag var nere i Luleå på F21 för att skriva proven och på den tiden fanns det en liten kiosk inne i köpcentrumet Shopping dit man kunde gå och spela in egna grammofonskivor. Vi var några stycken som gick dit och spelade in en skiva där vi sjöng om vilka häftiga piloter vi var, berättar Landin och skrattar.
Tågresan ner till utbildningen i Skåne tog 32 timmar och väl på plats möttes Landin av många medstudenter som också skulle bli fältflygare och stridspiloter.
- Det var mitt under Kalla kriget och på den tiden massproducerade man piloter. Rysslands ständiga närvaro märktes också, när vi ibland mötte ryska flygplan över internationellt vatten, berättar han.
De första planen var SAAB Safir SK50 och SK60 innan Landin fick gå vidare till flygvapnets nya stolthet - Lansen. Efter några år gick piloterna över till Viggen och Landin rekryterades som instruktör på F21 i Luleå.
Men efter några år vaknade lusten efter något annat. Så Jan Landin lärde sig flyga Superpuman, flygvapnets då mäktigaste helikopter. Det gav honom också en ny karriär inom kustbevakningen.
- Jag tror jag har deltagit i drygt hundra räddningsuppdrag. Det som jag minns allra bäst var den dramatiska natten då Estonia sjönk.
Numera är Jan Landin pensionerad från yrkeslivet, men inte från flygningen. Han är fortfarande instruktör inom frivilliga flygkåren och utbildar piloter inför räddningsuppdrag.
Då kan man summera att det blivit nästan 50 år uppe i luften, något som Jan Landin nu skildrar i sin nya bok 23 år och odödlig, en självbiografi över hans liv som pilot.
- Där berättar jag om allt som hänt i mitt flygarliv, och en del saker är faktiskt ganska spännande. Dessutom har jag fått tillåtelse att publicera många bilder som jag tog under åren inom flygvapnet, som aldrig tidigare publicerats. Så boken är rikt illustrerad, berättar Landin.
Jan Landin har tidigare utkommit med romanen Innan dimman lättnar, en skönlitterär thriller där han flätar in en del av sina verkliga erfarenheter i en uppdiktad historia.