Filmbranschens framtid ses över av utredare

Tid, pengar och mer strategie är vad svenska filmproducenter behöver, säger utredaren Jonathan Olsberg. Och det som bör sätta bollen i rullning är statliga medel, menar han.

Foto: Kurt Engström

Filmkonventet2008-12-04 06:00
När Filmkonventet 2008 inleddes var skådespelaren Sven Wollter först upp på scenen som invigningstalare. En stor del av hans tal handlade om filmens framtid i den monopolsituation som uppstått i och med SF.
"Bara en del filmer får en vettig chans, bara ett fåtal passerar lönsamhetstestet. Och överst sitt er en ensam smakdomare - Bonniers", säger Wollter och talar sig varm för oberoende kommunala biografer. Eller som han säger; "Vi måste vrida vår konst ur gapet på makten".
Och monopolsituationen är också ett av de fenomen som engelsmannen Jonathan Olsberg från utredningsinstitutet Olsberg SPI tar upp som ett problem för svensk films vidareutveckling. Han har tillsammans med sina kollegor arbetat med en utredning i fem månader på uppdrag av Swedish Film Producers’ Association och Film i väst.
- Det är bra att ta en titt på framtiden ibland för att se hur den svenska filmindustrin kan återupplivas, säger Olsberg.
För även om han säger att svensk film har nära till en nytändning så menar han också att branschen behöver en ordentlig väckarklocka och till och med kanske en nystart.

Många av de problem som Olsbergs utredning hittat går att koka ner till några punkter. Först och främst saknar Olsberg tydliga riktlinjer från staten.
- Det finns inte så stort engagemang från statens sida i frågan. Och det är synd, för då har de inte förstått vilka fördelar man kan få - kulturellt, socialt och ekonomiskt - av filmindustrin, säger Olsberg.
Han pratar också om hur andra europeiska länder faktiskt utnyttjar filmindustrin som nationell export - något som blivit betydligt sämre i Sverige på senaste åren.
- Ni har mycket talang i Sverige - både på skådespelar- och regissörssidan. Svensk film har mycket gott rykte utomlands. Men ni har få starka produktionsbolag, och producenter som överlag saknar kunskaper i affärsstrategi.
En statlig finansiering skulle kunna sätta en större snöboll i rullning, menar Olsberg.
- Överlag finns det få finansiärer för film, men ifall man bygger upp en bra filmindustri via statlig finansiering kan det också leda till att den privata sektorn vill vara med. Men dock tycker jag fortfarande att man måste upprätthålla en god balans mellan den kulturella och kommersiella agendan.
Olsberg efterlyser också ett bredare synsätt inom filmsektorn; fler dokumentärer, barnfilmer och kortfilmer. Och mer tid för att undvika hastverk.
- Många producenter skyndar på filmerna och släpper dem innan de är riktigt klara eftersom den ekonomiska situationen är så pressad. Ska man göra bra film behöver man mycket tid och mycket pengar.
En investering för framtiden, tycker Olsberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!