Till vardags håller konstnärskollektivet till i en gammal industrilokal i Gävle. Under helgen fanns två av konstnärerna från Gävle konstgrafiker på plats i Kiruna konsthall. Där ställer man ut under maj månad. Linnea Larsson-Holm och Malin Wikström är båda konstgrafiker som använder olika tekniker.

– Det som är speciellt för mig är att jag använder så mycket färg och att jag trycker varje bild med flera plåtar. Grafik är ju oftast svart/vit eller med bara några få färger, men jag trycker med hela regnbågen, säger Linnea Larsson-Holm.

Hon visar några exempel på sin färggranna konst. Ibland har hon använt sig av ett gammalt lakan eller en virkad ram runt något tryck som ingår i en större helhet. Men grunden till hennes variationsrika verk bygger på gamla, hederliga grafiska hjälpmedel. Plåtar och press.

Artikelbild

| Besökarna i Kiruna konsthall visade stort intresse för konsten som Gävle konstgrafiker ställer ut under maj månad. Här en av dem, Malin Wikström.

– Jag har jättemycket plåtar. Jag pusslar ihop bilder och lägger dem på en lång rad och sedan trycker jag. De är tryckta i en koppartryckpress, en sådan som väger flera ton. Jag för in plåtarna och lägger pussel i tryckpressen, säger hon.

Hon anslöt sig till konstnärskollektivet Gävle konstgrafiker för runt 20 år sedan och hon har noterat att intresset för grafisk konst har ändrats över åren. Nu är konstgrafik riktigt i ropet, men så har det inte alltid varit.

– Det har ju varit mossigt. Det har varit mycket gamla farbröder och det skulle göras på speciella sätt, hur man fick dra streck och sådant där. Men nu blommar det igen.

En bit längre in i Kiruna konsthall har konstnärskollegan Malin Wikström, också hon från Gävle, hängt sina verk. Bland annat har hon skapat två serier i olika färgvarianter som föreställer profiler av den berömda mexikanska konstnären, Frida Kahlo.

Artikelbild

| Linnea Larsson-Holm använder flera lager av plåtar för att skapa sin effektfulla grafik med många färger. Ett tidsödande och detaljerat jobb.

– Jag tycker att hon som symbol var helt fantastisk. En stark kvinna med ett otroligt tragiskt livsöde, säger Malin Wikström.

Många besökare fanns på plats under lördagen då det hölls vernissage i Kiruna konsthall. Bland besökarna fanns alla åldrar representerade.

Artikelbild

| En annan konstnär, nämligen Frida Kahlo, har inspirerat Malin Wikström i sin konst.

– Vi har fått med väldigt mycket tycker jag. Halva vår verkstad består av de som jobbar med emalj och halva av tryckteknik på papper och tyg. Vi har en stor spridning bland oss konstnärer vad vi har för olika tekniker. Och det är ju jätteroligt när man ska titta på en konstgrafisk utställning att få se olika sätt att trycka på, säger ­Malin Wikström.