Mikael Niemi gav sin roman titeln Vittula, fittmyren, eftersom det i detta kvarter i Pajala skapades så många barn. I yorubas skapelsemyt är Ife i nuvarande Nigeria en blöt sumpmark när guden Orisa stiger ner från himlen och skapar en civilisation.

Civilisationen Ife var en av de mest avancerade för sin tid och nådde sin storhetstid på 1100-1400-talet.

Dess existens var länge okänd. De första fynden som gjordes 1910 hänfördes till antikens Grekland. Först 1938 kom vändpunkten när ett hus skulle byggas nära Oonins palats. Då gjordes ett stort fynd av kungliga porträtt i kopparlegering. Det bekräftade Ife som ett konstcentrum i världsklass.

Artikelbild

Det framgår av den utställning som nu finns i Världskulturmuseernas Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. Det är drygt 100 skulpturer av metall, sten och terrakotta. Det som avbildats är främst gudar och härskare, verklighetstrogna porträtt som gett Ife en betydande plats i konsthistorien. Det talas nu om Ife som ett konstcentrum i världsklass.

De viktigaste verken i utställningen i Bergrummet är de verklighetstrogna huvudena. Det är skulpturer gjutna i koppar, ibland blandat med andra metaller som tenn, zink och guld. Tio av de 19 huvuden som påträffats vid utgrävningarna finns med i utställningen.

Men det är inte bara kungar och härskare som avbildats. Där finns också vanliga människor, vissa med funktionshinder eller sjukdomar. Sålunda finns där en skulptur föreställande en man som lider av elefantsjuka och som drabbat hans skrotum, pungen, som ligger likt en stor ryggsäck framför honom.

Utställningen vi Bergrummet imponerar och då inte bara för att dessa skulpturer gör sig så bra i denna bergrumsmiljö. Den ger också nya perspektiv på Afrikas historia, att denna världsdel inte stått andra efter under medeltiden och dess övergång i renässans.