– Det här är ju lite speciellt, det finns inte så många böcker av honom. Det är inte på samma sätt som med en vanlig författare, han är en lite ovanlig nobelpristagare, säger Jan Olofsson, bibliotekarie.

Ett av skälen kan dock vara att biblioteket inte har just den boken som han själv har skrivit. De har några böcker med hans låttexter, men memoarerna behövde beställas in.

– När en författare får nobelpriset brukar det strömma in folk som vill läsa deras böcker, men nu har det knappt kommit några alls. Vi har i vart fall inga reservationer på hans böcker, säger Jan Olofsson.

Artikelbild

| pristagaren. Stadsbibliotekets samling böcker och skivor av och om Bob Dylan.

Bob Dylans böcker gör ingen succé i antalet utlåningar, men vilka är då de mest lånade böckerna? Inom barn och ungdomslitteratur är de flesta på listan i stort sett skrivna av de två författarna Jeff Kinney och Martin Widmark. De dominerar helt klart inom den litteraturens popularitet. När man tittar på vuxenlitteraturen så är det, till skillnad från enformigheten inom barnlitteraturen, en större variation.

Den mest lånade boken är Blå Stjärnan av Jan Guillou, men nära tvåa ligger Den Som Glömmer av Amaldur Indriðason, bara utlånad två gånger färre.

Beror detta på att barn och deras föräldrar söker trygghet i böcker de redan känner till, eller blir barn bara aldrig less på berättelser de gillar? Kanske det sistnämnda är mer troligt.