På lördagen är det vernissage för konstnärerna Britta Marakatt Labba och Tomas Colbengtsson på Galleri Lindberg. 

– Den här årstiden vi är i, höstens dova färger som går från dovt blått till ljusare violetta färger och den första krispiga snön som faller i början av vintern nu tycker jag mycket om. Den blir så omfamnande. Det blåa är mer dämpat men jag har också börjat använda gult och orange som ger en mycket starkare färg Sedan några år blandar jag textilpulver till en färg som målar med likt akvarell som ger en lätt genomskinlig färg. 

Hon blandar ofta broderi, papper och teckning i sina tavlor och känner sig fram allt eftersom hon arbetar. 

Artikelbild

| "I äldre tider" av Tomas Colbengtsson.

– Jag har aldrig börjat med att skissa, nu famlar jag nästan i mörkret. Det tar längre tid än om jag först hade gjort en skiss. Jag har alltid tänkt att jag det är mitt samiska arv som gör att jag känner av i materialet och ser hur saker och ting ska förhålla sig till varandra och då kommer min tankeverksamhet igång. Men på senare tid har jag börjat tänka om, man kan ju ändra sig så kanske börjar jag med att skissa även innan jag gör mina mindre bilder, säger hon.

Utställningen pågår fram till 20 november, och här visar även konstnär Tomas Colbengtsson från Björkvattnet upp sina verk där han reflekterar över koloniseringsprocessen då bland annat förbjöd sydsamiskan förbjöds i skolan och medförde förlust av samers modersmål. 

– Det är fjärde gången som vi ställer ut tillsammans, först gången såg vi hur bra våra verk passar ihop. Det finns ett berättande i våra bilder, säger Britta.