Konst som protest

Felix Holmström, 22 år, köar för en bostad i Luleå. Han är besviken över bostadspolitiken och har förvandlat åsikterna till konst. "Börja simma eller sjunk" är hans bild av bostadssituationen.

handkraft. Johan Reimers med sin ”Cyberenlig organism”.

handkraft. Johan Reimers med sin ”Cyberenlig organism”.

Foto: Kurt Engström

KONST 2014-04-25 03:05

Han har målat ett av de nya bostadsbyggena i Luleå med för hans generation oöverkomliga hyror. Det är flerfamiljshuset i anslutning till nya Clarion hotell mitt i stan. Han har tapetserat husets fasad med tidningsklipp, rubriker som berättar om den hopplösa bostadssituationen för många unga.

I förgrunden syns två fötter som sticker upp ur den mörka Stadsfjärden.

– Jag har själv svårt för att finna en bostad. Det byggs bara lägenheter för människor med mycket pengar, inte för vanliga människor. De river gamla fina hus med låga hyror och bygger nya med höga. Så skedde i Fritz Olsson-kvarteret och det här är min protest.

Felix Holmström visar sin politiska tavla i folkhögskolornas vårsalong som har vernissage på lördag i Norrbottens museum. Där finns också andra politiska inslag. Felix Holmström har på sitt verk Valsedel klistrat en valsedel på en gatusten. Sedan får betraktaren tolka förhållandet mellan stenen och valsedeln.

– Jag gillar att göra politisk konst. Betraktaren får tolka gatstenens förhållande till pappersbiten.

Till vårsalongen för folkhögskolorna Svefi i Haparanda och Sunderby konstskola anmälde 39 elever verk, 35 antogs och 43 konstverk visas.

– Vi har kört temalöst denna gång och det har höjt kvaliteten på konstverken. Tema tycks mera stjälpa än hjälpa, säger Ulf Renlund, chef för den publika verksamheten vid Norrbottens museum.

Han var en av de tre i juryn som valde ut konsten inför utställningen. De andra i juryn var Hanna Kanto från Svefi och Heddy Pettersson från Sunderby konstskola.

Årets upplaga av vårsalongen bjuder på flera spännande inslag, inte minst inom skulptur. Det är nästan så att skulpturerna stjäl föreställningen. Johan Reimers från Haparanda har gjort något som liknar en armprotes, en kombination av mänsklig hud och en robotkropp. David Skarpsvärd har skapat annorlunda gitarrer, Master respektive Slave 1, som är så mycket mera än gitarrer. Innanmätet visar också något som liknar urverk.

Vårsalongen har också ett inslag från världen utanfrö Norrbotten, en målning i starka färger med en dyster grundton. Den har titeln Ukraina 2014 och är målad av Joakim Hegsund, Sunderby konstskola.

Man att göra politisk konst är knappast någon genväg.

– Jag vill ju bli yrkeskonstnär, men det är nog svårt att sälja politisk konst. Jag vill få ut det jag vill säga och då får det väl bli att kombinera konsten med ett vanligt jobb, säger Felix Holmström.

På lördag har Vårsalongen vernissage och då även med performance, Svefis specialitet.

KONST

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!