Per Elof Nilsson Ricklund har konstnärer i släkten och en känsla för fjäll och historia. Han är årets Kirunastipendiat och öppnade sin utställning i Kiruna under tisdagskvällen. Utställningen har namnet Bortom fjällen.
– Mina morföräldrar var fjällmålare. Jag växte upp med hela vardagsrummet fullt av fjällmålningar så även när jag var vid kusten så var fjällen närvarande.
Han är uppvuxen i Örnsköldsvik, med rötterna och släkten i Saxnäs, Västerbotten. Konsten har fört honom ut i världen.
– Bortom fjällen kan man också säga är min väg in i måleriet men också min väg ut i världen. Det var mina morföräldrars väg ut i världen. Även när de var utomlands så fortsatte de teckna fjäll. Man kan resa men fjällen har man alltid inom sig.
Han har studerat och undervisat i konst i tio år i Florens, Italien, men nu har han flyttat hem.
Under tisdagskvällen strömmar Kirunaborna in i utställningslokalen. En stolt mamma och farmor får sig en överraskning.
– När jag kom in här och tittade så såg jag att det är ju min son och mitt barnbarn på tavlan! Det var roligt att se, så likt dem. Det är en särskilt speciell tavla, säger Anna-Sara Baer.
Från Sápmi till Florens och tillbaka, kan man sammanfatta Per-Elof Nilsson Ricklunds konstnärsliv.
– Måleriet har alltid tagit mig till oväntade och intressanta platser och så gör man det bästa av det. Jag träffar människor och så målar jag. Man måste skapa i närmiljön, med nåt levande kring en, som naturen. Annars hittar man inte själen i tavlan.
I Kattuvuoma på andra sidan Torneträsk och på kalvmärkningar i Lairevaggi på norska sidan har han hängt de tio senaste somrarna.
– Det är som ett andra hem. Jag är så privilegierad, att bli som adopterad och välkommen in i en sameby som inte är min egen. Jag följde med bekanta till min mor och sedan blev jag kvar.
Han tackar Talma sameby i sitt tal.
– Jag målar på dagarna och när det är gärde går jag dit. De är så fina som låter mig bara vara där och observera. Utan dem hade det inte blivit alla de här tavlorna.
Motiveringen till att han fick stipendiet i våras var: "Med ett klassiskt måleri och skickligt utförande skapar konstnären poetiska verk som väcker tankar kring ursprung och andlighet".
– Det är väldigt fina tavlor, och stora tavlor, det är inte så vanligt, säger Anna-Sara Baer.
Utställningen pågår till den 31 oktober 2024 och arrangeras av Kiruna kommun i samverkan med Kiruna konstgille.