Konst på en kvadratdecimeter

Ibland räcker det med en liten yta. 37 kvinnor och män har fått kvadratdecimetrar och kubikdecimetrar antagna till Miniart i Norr, en jurybedömd utställning.
I Norrbottens museum visar Karin EE von Törne Haern större målade ytor.

Tina   Löfgrens blyerts/akryl "Coxus" gav hedersomnämnande.

Tina Löfgrens blyerts/akryl "Coxus" gav hedersomnämnande.

Foto: Göran Ström

Konst2011-10-05 06:00

Ibland kan det lilla kännas alldeles tillräckligt. Som dessa 81 kvadratdecimeters och kubikdecimeters verk som 37 konstnärer skapat och som bildar en liten rad runt väggarna i utställningslokalen. Det är en jurybedömd utställning och det är åtta konstnärer som inte nått fram och 37 verk som inte nått juryns gillande.

En decimeter i kvadrat eller kubik kan utformas på skilda sätt. De vanliga är en liten tavla på väggen, men här finns också skulpturer, keramik och även målningar i kubform där konstnären faktiskt lyckas göra fem verk i ett och klarar kraven.

Verken har bedömts av en jury bestående av konstnär Agneta Andersson, Kiruna, konstnär Bengt Frank, Luleå och konstvetare Henrik Ygge, Luleå. De fastnade för Margareta Jonnerbys, Boden, torrnålsgravyr C med motiveringen: "I denna närmast aggressiva bild har konstnären lyckats förmedla ett starkt uttryck, direkt och osminkat. Obehaglig och mild på samma gång."

Det finns ingen anledning att invända inför juryns val. Margareta Jonnerbys bild är ren, uttrycksfull och avskalad. Den tar plats trots det lilla formatet och väcker därför känslor även hos den som inte går nära inpå.

Men det finns så mycket annat som är värt att se bland de små konstverken. Alla tekniker är tillåtna och ett roligt inslag är Elisabet Selberg Anderssons broderi Bröllopsminne. Det sticker ut bland alla små målningar. Det gäller också Sara Lindqvists tovade små barn, där ett tycks ha navelsträngen kvar. De små figurerna saknar detaljer, men detaljer är överflödiga.

Varje konstnär har fått flera verk antagna och det är väl okej om verken skiljer sig åt. Frågan är bara om det var nödvändigt för juryn att ta ut flera andra snarlika verk av förstapristagaren och två av de som nådde hedersomnämnande. Att se varianter på det vinnande verket på två andra håll tar nästan udden av förstapriset. Det gäller också hedersomnämnda Tina Löfgrens detaljåtergivna fågelfigurer och Staffan Pihls målningar av ett hus i olika årstider. Sunna Kuoljoks Gråskala står dock för sig själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!