(BOK&BILD)
Det är 44 verk från konstnärer i många av Europas länder som ställs ut.
– Luleå är enda platsen i Sverige som visar denna utställning. Vi fick erbjudandet att visa Qult-triennalen sedan vi tidigare haft en internationell vävutställning. Med denna utställning tror jag vi kan locka också en annan publik än den vanliga konstpubliken, säger konstintendent Eva Gun Jensen, som hängt utställningen.
Även om quilt art inte är så i ropet är kviltandet inget okänt hos den stora publiken.
– Här i Luleå finns en förening för de som gör lapptäcken. Därför blir det nog en publik som själva har erfarenhet av kvilt.
Kvilt eller quilt, som det heter på en del andra språk, är världsomspännande och har sin grund i återanvändandet av slitna textilier. Qult art har frigjort sig från den klassiska kviltningens regelbundenhet och etablerade mönster. Kviltning som konstform har rötterna i USA men har spridit sig över världen.
Det är en konstform som mest utövas av kvinnor. Av de 44 verk som ställs ut är det bara ett som har en man som upphovsman. Hans verk avviker inte från de andras, kvinnornas.
Utställningen är jurybedömd och tre pristagare har utsetts vid vernissagen i Heidelberg, Tyskland, förra året. Ett innovativt pris vad gäller material, teknik och design, ett annat pris för yngre kviltare som inte nått 40 års ålder och så ett tredje pris för ett innovativt stort format.
211 verk var anmälda till utställningen från 22 europeiska länder.
Det som är påtagligt vid rundvandringen är att inget verk liknar det andra. Det är en variation som överraskar i former, material och färger. Sedan finns där också många gånger en baksida som bjder på en överraskning, framnsidan i andra färger.
Holländskan Els van Baarle tar sig så långt ifrån lapptäcket man kan komma. I hennes verk Detta hände är det två smala remsor som hänger ner på golvet. På remsorna finns ett skriftspråk som ska berätta, likt runskrift.
Tyskan Brigitte Kopp har sytt ett hus och gett det namnet Hem, sköna hem. Insidan av huset har målade bilder av familjeliv i glädje och sorg. Sedan har hon handsytt bilderna för att de också ska finnas på husets utsida när betraktaren kommer nära.
Det flesta verken hänger dock på vägg och många har kvadratiskt format. De har titlar som handlar om det som händer i samhället, om industri, nedsmutsning och annat i vår samtid. Den kvilt som är mest påtaglig är tyskan Jutta Kohlbecks Övervakningsstaten. Hon har sytt massor av små ögon på kvilten som mäter 120 centimeter i höjd och 137 centimeter i bredd. Kanske är det gamla Stasis många små ögon eller så kan det tolkas som alla ögon som spionerar på oss också i det som en gång kallades den fria världen.
Den quilt art som visas är inget som görs i en handvändning. Det ligger massor av arbete och tid bakom varje verk. Det upptäcker den som synar verken i sömmarna..
Från den internationella utställningen i Konsthallen kan stegen sedan gå till Norrbottens museum. Där öppnas i morgon söndag utställningen Lapptäcken, konstverk skapade av 13 medlemmar i Luleå kviltförening Lapprutorna.