Abraham Verghese: Läkare utan gränser
Läkare eller författare? Abraham Verghese anser att frågan är fel ställd. I sin roman "Skära för sten" integrerar han sin passion för medicinen med skrivandet.
Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
- Jag ville att Etiopien skulle vara mitt, men det visade sig att jag var en främling. Jag ser nog på landet annorlunda nu än jag skulle ha gjort om det varit mitt hemland. Med en blandning av kärlek och sorg.
Den känslan präglar också Skära för sten, romanen som under några decennier följer tvillingarna Marion och Shivas liv under en turbulent period i Etiopiens historia.
Modern, en indisk nunna, dör efter sönernas födsel på ett missionssjukhus i Addis Abeba. Fadern, en framgångsrik brittisk kirurg, försvinner spårlöst.
Tvillingarna växer upp på sjukhuset, älskade och omhuldade av sina fosterföräldrar och väljer så småningom att följa sin frånvarande far i fotspåren, in på den medicinska banan.
Abraham Vergheses bok är på sätt och vis en rätt traditionell bok, med ett rakt, episkt berättande och en gripande kärlekshistoria som nav.
Samtidigt är den djupt originell i sina vardagliga skildringar av livet i Etiopien under kejsar Haile Selassie och i de ingående beskrivningarna av medicinska ingrepp. Här är tv-serier som Grey’s anatomy och Scrubs distanserade med hästlängder.
- Jag ville skriva en bok som öppnade läsarnas ögon för medicinens värld, på samma sätt som vissa romaner gjort för mig. Jag upplever verkligen att jag blev kallad att vara läkare genom böcker, säger Abraham Verghese.
Böckerna han talar om är AJ Cronins Citadellet och Somerset Maughams Människans slaveri, två berättelser där den humanistiska sidan av läkarvetenskapen lyfts fram.
Tröst och omvårdnad är något som varit viktigt för Verghese som läkare. Efter utbildningen flyttade han till USA. I sin bok skildrar han kontrasten mellan sjukvården i tredje världen och den högteknologiska sjukhusmiljön i väst.
- Det finns en undertext som alla svårt sjuka patienter bär inom sig. När vi blir sjuka infantiliseras vi och suktar efter tröst.
Men den moderna vården har blivit väldigt ovillig att erbjuda den trösten.
Skära för sten är inte Abraham Vergheses första bok. På kvällar och nätter har han skrivit två böcker som framför allt utgått från hans läkargärning. Nu är han anställd som lärare i medicin vid Stanford University och kan för första gången kombinera sina båda passioner på arbetstid.
- Jag ser mig själv som läkare. Skrivandet kommer ur den yrkespositionen, det är mitt verktyg för research. Andra skriver om enzymer och virus, jag skriver om medicinen i skönlitterär form.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!