Aktuell Esmeralda under bar himmel

Vädrets makter ger utomhusteatern en extra dimension. En av sommarens många föreställningar under bar himmel är "Ringaren i Notre Dame" i Skellefteå, där fokus ligger på utanförskap och grupptillhörighet.

I Västerbottensteaterns uppsättning av "Ringaren i Notre Dame" spelas Quasimodo av Joseph Vila Garcia.

I Västerbottensteaterns uppsättning av "Ringaren i Notre Dame" spelas Quasimodo av Joseph Vila Garcia.

Foto: Patrick Degerman

Kultur och Nöje2015-06-18 06:00

Västerbottensteatern har en lång tradition av sommarpjäser i Skellefteå, men årets uppsättning av Ringaren i Notre Dame är regissören och teaterchefen Fransesca Quarteys allra första i stadens kulturområde Nordanå.

– Det är jättespännande att göra utomhusteater, då har man inget extraljus eller några andra tricks att luta sig tillbaka på. Det blir en större utsatthet. Vi har lovat att aldrig ställa in, oavsett väder, säger hon och skrattar.

Den musikaliska pjäsen, som bygger på den franske författaren Victor Hugos klassiska roman med samma titel, utspelar sig i 1400-talets Paris. Trots tidsförflyttningen är historien om den vanskapte Quasimodos kärlek till den romska kvinnan Esmeralda högst aktuell i dagens Sverige, menar Fransesca Quartey.

– Under 1400-talet vandrade romer in över Europa för att söka uppehälle, i dag sitter EU-migranter på gator och torg för att försöka försörja sig. Hugos berättelse handlar om utanförskap, utsatthet, och konventioner om grupptillhörighet och allt detta finns kvar i dag, säger hon.

Pjäsens manus, som även det är skrivet av Quartey, använder det nedsättande ordet "zigenare" om romer. Detta för att romerna i historien ska få ryta ifrån och betona hur de själva vill bli kallade.

– Det är var och ens absoluta privilegium att själv få säga "så här vill jag bli benämnd eller tilltalad", säger hon.

Rollen som Esmeralda spelas av debutanten Elin Ström, som regissören beskriver som "ett fynd vi upptäckte på en audition". Dessutom har man plockat in 19 amatörskådepelare för att göra ensemblen komplett.

– De är helt otroliga, vi skulle inte klara oss utan dem. Tänk dig, de arbetar med "vanliga" jobb på dagarna och åker sedan hit och repeterar ett par timmar på kvällarna. Otroligt! säger Fransesca Quartey uppspelt.

Den tragiska och bitvis hemska pjäsen, som har åldersgränsen tio år, är fylld med musik signerad P-O Nilsson.

– Skelleftebor älskar musik och jag tror också att den kan bli ett dragplåster för att locka hit turister. Sedan hoppas jag att man går hem och diskuterar vad man nyss har upplevt. Vad är civilkurage? Vad är utanförskap? Och vad är det som gör att folk inte ser bortanför det? säger Franscesca Quartey. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!