Förutom längdåkningsskidor och alpina skidor finns det fyra typer, anpassade för speciella förhållanden: skogs-, jakt-, topptur- och turskidor.
Ska du ge dig ut på en jakttur och korsa genom skogens djupa snö? I mjuk, opreparerad snö är långa och breda träskidor det bästa valet. Skidor som bär åkaren över snön och gör det möjligt att med rätt så liten ansträngning ta sig fram. Den höga spetsen på brättet skär igenom skaren så att skidan inte drunknar i snön. Det var främst för jakt som människan först började åka skidor, och den äldsta skida som hittats i Sverige, i Västerbotten, är just en bred och lång träskida från cirka 3 200 före Kristus.
Vinterturer till fjälls görs på många olika sätt; platta turer, någon enkel toppbestigning eller tuffa toppturer där man tar sig upp och ned för riktigt branta toppar och kammar. Gemensamt för dessa strapatser är stighudar. Stighud är en sträv matta, förr av pälsen från döda djur, som monteras eller klistras fast under skidan för att få ett bra fäste i snön.
Åker du på platten räcker det med smala, korta stighudar för att få fäste, men ska du ta dig upp för mer branta partier är hellånga och breda stighudar att föredra. Är lasten en pulka eller ryggsäck är den breda varianten ett bra val. Man kan använda stighudar på alla sorters skidor.
När toppturer hägrar innebär det att man mer eller mindre kommer att klättra upp för branter med skidorna på. Då är det bra med lätta bindningar och pjäxor. Hälen på pjäxan kan då också lösgöras på väg upp och när det går nedför kan hälen spännas fast, om man föredrar alpina svängar. Den som åker telemark, en skida med bindning som alltid har lös häl, behöver bara spänna pjäxorna när det ska gå utför.
Att välja en bred skida gör att du flyter uppe på snön bättre, oavsett snötyp. En skida med en bredd runt 100 millimeter är då att föredra. Likaså bör du ha någon form av rocker, med omvänt spann, där böjen börjar tidigt och endast en kort del av skidan är platt. Rockern gör att skidan flyter lättare över ojämnheter och aldrig dyker eller fastnar i snön.
När de flesta svenskar går på vinterfjälltur blir det mellan fjällstugor och med ryggsäck. Då fungerar inte långa träskidor som blir svårmanövrerade eller smala längdskidor som blir ostadiga i opreparerade områden.
För en optimal fjälltur är det bra att välja en turskida med en bredd på runt 60 millimeter. Turskidan är styvare och har stålkanter för stadig åkning och bra fäste på hårda vindpolerade ytor.